Woonoverlast vraagt om een domeinoverstijgende aanpak

Woonoverlast heeft veel verschillende oorzaken en uiteenlopende gevolgen voor de wijk, gemeente en corporaties. De aanpak van woonoverlast verschilt sterk van corporatie tot corporatie en van gemeente tot gemeente. Hierdoor kan het soms jaren duren voor een zaak effectief is aangepakt. In de aanpak van woonoverlast komen veel domeinen samen, zoals huurrecht, bestuursrecht, zorg en soms ook strafrecht. Francis Saathof, eigenaar van Bureau Woontalent, stelt dat een domeinoverstijgende aanpak in veel gevallen van woonoverlast werkt. Hoe is woonoverlast op te lossen?

Het belang van regie in de gemeente

Omwonenden voelen zich er vaak alleen voor staan bij complexe woonoverlast, omdat de aanpak jaren duurt. De laatste jaren zijn er echter veel instrumenten en kennis bijgekomen over de effectieve aanpak van overlast. Een domeinoverstijgende samenwerking tussen partijen als corporaties, gemeentes, politie en hulpverlening maakt bijvoorbeeld veel mogelijk bij complexe woonoverlast. Regie is hierbij belangrijk: iemand moet de lijnen uitzetten, bewaken en instrumenten afstemmen”, zegt Francis.

Minder overlast in de wijk

Francis: “De aanpak van woonoverlast staat steeds hoger op de agenda. Gemeentes hebben vaker een woonoverlastproces opgesteld waarin gezamenlijke afspraken staan over de inzet van zorg, (juridische) instrumenten, gegevensuitwisseling en regievoering. In de praktijk blijkt dat dit werkt: in een gemeente waar ik dit heb opgezet zijn er minder overlastklachten, worden zaken eerder en beter opgelost en is de samenwerking tussen partijen beter”.

Realiseer een domeinoverstijgende aanpak

Het is ook terecht dat woonoverlast hoger op de agenda staat. De gevolgen voor omwonenden en de daarmee gemoeide kosten zijn groot. Daarnaast zien we vaak dat een overlastgever niet de juiste zorg krijgt. Een domeinoverstijgende aanpak is dan ook een win-win voor alle partijen”, stelt Francis. Wil jij aan de slag met een duurzame oplossing voor alle betrokken partijen bij woonoverlast? Meld je dan aan voor de cursus Aanpak complexe woonlast. Wil je meer weten over de bijdrage van Francis? Download dan de brochure voor het complete programma. De cursus is ook Incompany te volgen, als je binnen jouw gemeente concreet aan de slag wil met een domeinoverstijgende aanpak.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Jaarplan 2025 Nederlandse Arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft het nieuwe Jaarplan voor 2025 gepubliceerd. Daarin beschrijft de Arbeidsinspectie op …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *