Zorgen om asbest zwaar overdreven

Zodra ergens asbest vrijkomt, worden de witte pakken en pincetjes uit de kast getrokken. Maar is dit wel altijd nodig?

Menno van Duin, lector Crisisbeheersing bij het Instituut Fysieke Veiligheid en de Politieacademie, docent op de cursus Crisisbeheersing en Rampenbestrijding en de cursus Toezicht en handhaving op asbest.

Gevaar van blootstelling

Volgens Menno van Duin wordt het gevaar van eenmalige blootstelling aan asbest zwaar overdreven: “Als je in de Eternit-fabriek hebt gewerkt, dan ben je jarenlang blootgesteld aan asbest. Dat is natuurlijk zwaar kankerverwekkend. Maar dat is iets totaal anders dan een éénmalige blootstelling.”

Opruimwerkzaamheden

Als voorbeeld noemt hij de zaak waarbij in Wateringen asbest vrijkwam na een fabrieksbrand in 2015: “Daar zijn allerlei daken weggehaald en bomen verwijderd. Er is daar al 3,5 miljoen euro uitgegeven aan opruimwerkzaamheden. Dat is misschien wel 2 miljoen te veel.”

Asbestdeskundigen

Volgens Menno van Duin komt dit doordat asbestdeskundigen van de GGD en brandweer te weinig in beeld komen bij zo’n situatie: “De mensen die in de ‘asbestbranche’ zitten hebben al allerlei maatregelen genomen voordat een adviseur iets kan zeggen. En vervolgens zijn dan vaak dezelfde bedrijven betrokken bij het opruimen.”

Twee veranderingen

Menno van Duin pleit dan ook voor twee veranderingen: “Ten eerste moet een onafhankelijke partij een grotere rol krijgen bij het beoordelen van het risico. Ten tweede moeten we beter kijken welke acties zinvol zijn en zou het goed zijn om een nationaal asbestpotje te maken, waar de kosten uit worden betaald. Kleine gemeenten worden nu onnodig op extreem hoge kosten gejaagd.”

Meer weten?
Op de cursus Crisisbeheersing en rampenbestrijding leert u hoe u zich voorbereidt op een mogelijke (mini) crisis in uw gemeente?

Op de cursus Toezicht en handhaving op asbest leert u hoe u gevaarlijke situaties met asbest voorkomt.

Op de cursus Openbare Orde, Rampen en Noodbevoegdheden leert u wat de bevoegdheden en taken zijn van de burgemeester bij de openbare orde handhaving.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Transities in de wereld van criminaliteit(sbestrijding)

Door Robert Kuipers, Coördinator Veiligheid bij Gemeente Venlo Een jaar of tien geleden begeleidde ik …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *