Door: Rian van der Stelt, Organisatie adviseur 22 graden Enkele weken geleden heb ik de opleiding tot Adviseur Kwaliteit en Veiligheid in de Zorg succesvol afgerond. Deze waardevolle vijfdaagse leergang van het Studiecentrum Bedrijf & Overheid (SBO) heeft me opnieuw laten inzien hoe belangrijk het is om met de PDCA-cyclus de kwaliteitssystemen binnen een organisatie te versterken. Maar wat me het meest heeft geraakt …
Lees verder »Bedrag van 1,5 miljoen witgewassen met zorgfraude: OM eist 22 maanden
Vandaag stond een 41-jarige verdachte uit Den Haag voor de rechtbank Amsterdam. Zij wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. In een periode van oktober 2016 tot en met augustus 2018 zou zij bijna een dubbel aantal uren meer aan verleende zorg gedeclareerd hebben bij zorgverzekeraars, dan …
Lees verder »Fraude met zorgdiploma’s door ervaringscertificaten (EVC’s): oproep tot voorzichtigheid
Fraude met mbo-zorgdiploma’s mogelijk verkregen met ervaringscertificaten (EVC’s) neemt toe, dat schrijft minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zij baseren zich hierbij onder andere op verontrustende signalen van het Openbaar Ministerie (OM). Met een ervaringscertificaat kan je vrijstellingen krijgen voor (onderdelen van) …
Lees verder »Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden
Criminele zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd zijn. Daar is nauwelijks controle op, want het toezicht is versnipperd over meerdere instanties die onvoldoende bevoegdheden hebben om op te treden. Mensen krijgen daardoor niet de zorg die ze nodig hebben. Terwijl het belangrijk is dat mensen in kwetsbare posities medisch noodzakelijke zorg krijgen, …
Lees verder »eBook Kwaliteit en Veiligheid in de zorg
Patiënten en cliënten in zorgorganisaties moeten erop kunnen vertrouwen dat zij kwalitatief goede en veilige zorg krijgen, iedere dag weer en voor iedere patiënt/cliënt. Patiënten en cliënten moeten er vanuit kunnen gaan dat zij op correcte wijze behandeld worden en dus hun veiligheid geborgd is. De werkomgeving moet zo zijn ingericht dat medewerkers zich veilig voelen om de hoge mate …
Lees verder »Tijd voor een integrale kijk op kwaliteit van zorg
Alle verbeteringen beginnen met een plan. Het meest omvangrijke verbeterplan voor de zorg is op dit moment toch wel het Integraal Zorgakkoord (IZA). Kritiek is er voldoende geweest op dit akkoord, zowel vanuit de betrokken sectoren als vanaf de zijlijn. Aan dat laatste wil ik me zeker niet schuldig maken, al is het maar omdat ik vind dat optimisme een …
Lees verder »NZa: tariefnormen voor gewenste situatie in de zorg onmogelijk
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceerde onlangs een advies over een maatregel van de vorige regering. Het regeerakkoord van 2021 bevat namelijk een bezuiniging die de NZa moet realiseren door ‘normatieve elementen’ toe te voegen aan de tarieven die zij vaststelt. Dat is zo goed als onmogelijk, schrijft de NZa nu. Joris Rijken, advocaat in de zorg, vertelt meer. Tarieven van …
Lees verder »Extra aandacht voor agressie en aangiftebeleid in zorg en welzijn
Agressie tegen medewerkers in zorg en welzijn is onacceptabel, maar komt helaas veel te vaak voor. Het is belangrijk om aangifte te doen; dit is een van de dingen die je kunt doen en het geeft een krachtig signaal af voor zowel dader als medewerker. Dit wordt echter nog weinig gedaan. Het ministerie van VWS organiseert daarom vanaf 22 april 2024 10 regionale bijeenkomsten …
Lees verder »SPUK: 256 miljoen voor langdurige ondersteuning aan 20 kwetsbare gebieden
De overheid heeft de komende jaren miljoenen vrijgemaakt voor 20 kwetsbare stedelijke gebieden die gelinkt zijn aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Het gaat om de Specifieke Uitkering Kansrijke Wijk (SPUK) voor preventie van armoede en schulden. Van de toegewezen €256 miljoen is eind vorig jaar al €53 miljoen overgemaakt naar de betreffende gemeenten. Het doel van de …
Lees verder »Drie eigenschappen van succesvol projectmanagement in de zorg
Het aantal projecten in de zorg groeit gestaag, terwijl de context steeds ingewikkelder wordt. De vereiste kwaliteit blijft daarentegen hoog. Deze factoren vragen om succesvol projectmanagement in de zorg, maar vaak ontbreekt dit in vakliteratuur en –opleidingen. Welke eigenschappen zijn nodig? Wat is projectmanagement in de zorg? Zorgorganisaties zijn constant in beweging om de kwaliteit van zorg op peil te …
Lees verder »