100% Resultaat! – Opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement

Over de Opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement

Ank Dierckx, Manager Opleidingen SBO is er stellig over: “We zorgen er op allerlei mogelijke manieren voor dat mensen die aan de opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement beginnen, het ook succesvol afronden.”

Echt waar?

En we halen al 16 jaar een goed resultaat in deze opleiding. Ank: “Het is natuurlijk zo dat niet iedereen klaar is op het moment dat het diploma wordt uitgereikt. Maar we helpen iedereen om de opleiding met succes af te ronden. Soms komt het voor dat mensen de opleiding moeten onderbreken door privé of werk, maar dan wordt het diploma toch gehaald in een volgende editie.”

Wat zorgt er voor dat er zoveel mensen slagen?

Ank: “Op de eerste plaats hebben we hele betrokken docenten, die goed bereikbaar zijn.”
Iedere docent is intrinsiek gemotiveerd om elke individuele deelnemer verder te helpen in hun eigen organisatie. Ze kijken écht mee hoe de uitwerking van de opdrachten beter kunnen, vaak is het zelfs een individueel advies. En dat advies kan zo worden meegenomen naar de eigen organisatie. Het zal niet de eerste keer zijn dat een organisatie het één-op-één overneemt en implementeert.

De opleiding heeft een duidelijke structuur met afgebakende modules. In elke module werken deelnemers aan een opdracht, een vraagstuk uit hun eigen organisatie. Als de volgende module begint is dat (bijna altijd!) al afgerond. De docenten sturen daar op aan.

Omdat je echt iets voor je eigen organisatie ontwikkelt, voelt het niet als huiswerk.
Je krijgt op je gemaakte opdrachten feedback om verbeteringen door te voeren. Regelmatig presenteren deelnemers hun werk en krijgen ook daar weer feedback op.

Veel aandacht voor ‘zelfzorg’

Natuurlijk doe je deze opleiding niet op z’n janboerenfluitjes. Er wordt hard gewerkt.
En omdat elke deelnemer naast de opleiding ook een flinke baan heeft, besteden we ook veel aandacht aan ‘de mens’. Iedere deelnemer wordt begeleid door een coach. Coach Henia Heller: “We leren mensen goed aan zelfzorg te doen.  Je moet het goed regelen voor jezelf. Op de eerste plaats op de eigen werkplek: hou je aan je eigen taak en neem niet het werk van anderen over. Dat gaat niet samen met de opleiding.”
Maar Henia helpt deelnemers met meer. Henia: “Ik moedig mensen aan hulpbronnen in de privésfeer te regelen. Als daar alles lekker loopt dan is het al een stuk rustiger. Zorg voor vrienden, een partner, en/of ouders tegen wie je aan kunt praten. Je hoeft niet alles zelf te kunnen, ook al ben je manager.  Het is fijn om even van je af te praten of te sparren.”

Het geleerde overbrengen in de eigen organisatie

Henia: “We adviseren om naast onze begeleiding een coach in de eigen organisatie te regelen. Dat maakt het eenvoudiger om de ideeen die je opdoet in de opleiding ook enthousiast te laten landen in de eigen organisatie.”

Tijdens de modules krijgen deelnemers de kans om hun ideeën te presenteren. Dat is nogal spannend en soms ook hard werken. Maar met de feedback van de docent en de groep staat je presentatie als een huis en kun je er zo mee naar je directie of bestuur.

Ook de coaches helpen je om de ideeën van elke deelnemer voor het voetlicht te krijgen. Dat gebeurt met praktische gespreksmodellen die helpen bij lastige situaties op de werkplek. Henia: “Ik bied mensen aan om er mee te oefenen op de eigen werkplek. In een volgend gesprek kijken we wat het heeft opgeleverd.”

Ank: “We hebben veel aandacht voor het resultaat, de weg er naar toe en de mens. Mooi toch!?’

Jaaropleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement

Al ruim 17 jaar dé zorgmanagement opleiding die je in 1 jaar klaarstoomt voor de hogere functies in de gezondheidszorg. Na afloop heb je de kennis en inzichten om dagelijkse incidenten te vertalen naar strategisch beleid.

Bezoek de website

Over Ank Dierckx

Bekijk ook

Gegevensuitwisseling in de zorg

Niemand twijfelt meer over nut en noodzaak van digitale gegevensuitwisseling. Maar hoe houden we de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *