Andere leiders zorgen voor de benodigde ‘kanteling’

Door Erik Schensema, docent Jaaropleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement

Een ander type leider creëert de benodigde ‘kanteling’ in organisaties

“Leiderschap” is in veel organisaties en sectoren een thema. De persoon die eind verantwoordelijk is in het bedrijf is vaak bepalend. Deze heeft invloed op de processen en ook op de prestaties van de organisatie. Deze leiders realiseren effect en hebben oog voor de mensen in een organisatie

In deze economische ‘zware’ tijden zijn organisaties op zoek naar andere type mensen. Mensen die een toegevoegde waarde hebben en die vanuit een no-nonsens benadering in staat zijn beweging te creëren. Dynamiek veroorzaken en weer richting kunnen bepalen. Met inhoud en vanuit passie!

Kernwaarden in organisatie vertaald vanuit ‘nieuw’ leiderschap:

  • Nieuwe waarden waar organisaties naar op zoek zijn, zijn gebaseerd op duurzaam verbinden. Het verbinden van mensen aan resultaten maar ook aan elkaar om vanuit een gemeenschappelijk kader te kunnen presteren.
  • Managers zullen vanuit leiderschap een klimaat moeten realiseren die dit mogelijk maakt. Ondernemingen (organisatieculturen) waarin jij (als medewerker en mens) er toe doet. Waarin jij je gewaardeerd voelt en weet waarin je elkaar kunt aanspreken vanuit je eigen waarheid, en naast de waarheid van de ander mag leggen. Waar transparantie openheid en eerlijkheid algemeen geldende gedragsregels zijn.
  • Waarin creativiteit en de weg naar zelfsturing gekozen zijn en aangemoedigd worden en een keus is uit overtuiging en niet vanuit ‘de angst’ om controle te verliezen.
  • Kernwaarden van organisaties zijn meer dan een lijstje lege of maakbaar gemaakte begrippen. Ze moeten elke dat opnieuw tot leven komen. Wat we hebben en doen moet er toe doen, niet de honger naar méér.
  • Meer leiderschap dan management. Meer inspirerend leiderschap verbinden aan cultuur aan resultaat en aan waardering!

Dit type leiderschap is in staat om organisaties te doen kantelen en te bewegen naar een hoger niveau. Deze leiders zijn nodig in Non-profit organisaties die, onder de druk van bezuinigingsdrift aan het overleven zijn.

Dit type leiderschap kan ook op tijdelijke basis een beweging en kanteling realiseren en is een sleutel tot succes!

Kennis maken?

www.schens.nl of 0611512399

Over noweem

Bekijk ook

Drie eigenschappen van succesvol projectmanagement in de zorg

Het aantal projecten in de zorg groeit gestaag, terwijl de context steeds ingewikkelder wordt. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *