In hoeverre is zinvol beleid een randvoorwaarde voor veilige zorg?

Als adviseur kwaliteit en patiëntveiligheid ben je van de beleidsdocumenten, protocollen en papieren wijsheid. Dat is een veel gehoorde zucht…… Hoe kan je nu beleid opstellen als je niet weet hoe het werk in de zorg daadwerkelijk wordt uitgevoerd? Jij zit op kantoor en de professional staat bij de patiënt. Heeft de professional eigenlijk wel beleid nodig; die is toch niet voor niets arts of verpleegkundige?

Deze verwonderingen, frustraties en hulpvragen komt Saskia Papenhuijzen, Hoofd Kwaliteit van Zorg bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht veelvuldig tegen in de dagelijkse praktijk.

Beleid binnen de zorg

In haar overtuiging is beleid een randvoorwaarde voor patiëntveiligheid binnen een zorginstelling. Beleid ondersteunt in het;

  • Hebben van een gezamenlijk vertrekpunt
  • Belang van de wetenschap om de beste werkwijze te onderbouwen
  • Bieden van meer uniformiteit in kwaliteit van zorg aan patiënten

Maar wie bedenkt dan die werkafspraken, protocollen en beleidskaders?

Veelal worden de brede kaders neergezet door professionals uit de zorg. Beroepsverenigingen leggen deze afspraken vast en toezichthouders toetsen vervolgens of de eigen richtlijnen in de praktijk ook worden nageleefd. De praktijk is echter weerbarstig; Niet iedere patiënt past in het standaard protocol en omstandigheden vragen creativiteit van de professional. Adviezen dienen daarom vertaald te worden naar de dagelijkse praktijk van de professional.

Samenwerking met zorgprofessionals

Daar ligt de cruciale stap, hoe kom je van kaders, beleid en protocollen tot praktische afspraken over jouw patiënt? Daar is de professional noodzakelijk en daar kom jij als adviseur kwaliteit en patiëntenveiligheid in beeld. Het gezamenlijke gesprek met de zorgprofessional over standaarden en afspraken is cruciaal in de dagelijkse praktijk. Waar zijn afspraken zinvol en wat doe je als professional met de uitkomsten?

Saskia levert vanuit haar praktijkervaring een bijdrage als docent op de opleiding “Adviseur kwaliteit & veiligheid in de zorg” Ze neemt u mee hoe te komen tot zinvol beleid dat professionals daadwerkelijk helpt om de zorg voor patiënten steeds verder te verbeteren. U krijgt handreikingen mee over hoe u in verbinding met de zorgprofessionals beleid tot stand brengt; Op naar nog veiligere zorg voor de patiënt!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *