Het Coronaziekenhuis van de Toekomst

Na vijf maanden midden in de ziekenhuisorganisatie te mogen staan van de bestrijding van coronapandemie zijn er een aantal belangrijke lessen te trekken met betrekking tot een coronaziekenhuis in de toekomst.

Deze lessen hebben betrekking op  de dynamiek van afschalen en opschalen van ziekenhuiszorg, het herijken van het leanconcept voor ziekenhuizen en de toenemende noodzaak om je geld buiten de ziekenhuismuren te verdienen.

De dynamiek van op- en afschalen

Al snel bleek dat afschalen van ziekenhuiszorg naar de acute zorgniveau van avond-, nacht- en weekendzorg in vrijwel elk ziekenhuis binnen enkele dagen gerealiseerd kon worden waarna de opschalen van IC zorg, covidafdeling (voor verdenkingen of bewezen positief besmette patiënten)  de volgende logische fase bleek met veel inspanning van medische staf, verpleging en ziekenhuismanagement. De grote uitdaging bleek echter het gefaseerd opschalen van de reguliere eerst urgente en later planbare zorg binnen de nieuwe anderhalve meter samenleving met als sleutelwoorden regionalisatie van ziekenhuiszorg, aanpassing van triage protocollen per periode en beleidsmatige verdelingen van de persoons beschermende middelen.

Herijken van het leanconcept

Het leanconcept voor ziekenhuizen kent als kern principe het creëren van meer waarde voor de patiënt door processen tijdig rondom de patiënt te organiseren waardoor een optimaal gebruik van middelen, mensen en ruimtes plaats vindt en verspilling wordt tegengegaan. In het coronatijdperk betekende dit dat sommige thema’s van lean als uitgangspunt  toegejuicht kunnen worden zoals minimalisatie van  wachttijden, scheiden van patiënten, medewerkers en logistieke stromen alsook de organisatie van ziekenhuiszorg volgens waardestromen zoals acute zorg, diagnostiek en klinische zorg. Andere zaken. zoals de ontwikkeling maximale flexibiliteit van werkplekken, poliklinieken en afdelingen alsook de ontwikkeling van kenniscentra en  kantoortuinen binnen een ziekenhuis vragen in het coronatijdperk juist om een belangrijke herijking.

Noodzaak van inkomen buiten de ziekenhuismuren

Een heel ander aspect is de sterke recente ontwikkeling van E-health met teleconsulten, beeld beelden en het gebruik maken app’s zoals de BeterDichtbij app waardoor, ook in bijzondere situaties, toch zorg dicht bij de ziekenhuispatiënt van morgen kan worden geleverd. Het coronaziekenhuis van de toekomst zal juist deze optie verder moeten gaan professionaliseren om ziekenhuiszorg buiten het ziekenhuis verder te optimaliseren en te realiseren.

De sprekers van Zicht op Ziekenhuizen nemen je mee met al deze aspecten in de volledig geactualiseerde cursus Zicht op Ziekenhuizen met de nieuwste inzichten uit de praktijk van het coronatijdperk met als thema’s de nieuwe strategie, marketing en financiering voor en tijdens het coronatijdperk. Op de tweede dag komen onder andere de interne en externe organisatie binnen en buiten het ziekenhuis anno 2020  aan bod, waarbij een centraal item de organisatie van kwaliteit en veiligheid van zorg is met een medisch specialist aan het woord.

Dr. Wouter van der Kam, Hoofddocent cursus Zicht op Ziekenhuizen

Alles over de financiering en organisatie van ziekenhuizen


Met de geactualiseerde cursus Zicht op ziekenhuizen ben je in 2 dagen volledig op de hoogte van o.a. de nieuwste inzichten uit de praktijk van het coronatijdperk met als thema’s de nieuwe strategie, marketing en financiering voor en tijdens het coronatijdperk van ziekenhuizen.
Bezoek de website

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Extra aandacht voor agressie en aangiftebeleid in zorg en welzijn

Agressie tegen medewerkers in zorg en welzijn is onacceptabel, maar komt helaas veel te vaak …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *