Docent Strategisch Management aan het woord

Aan het woord: Gert Nap docent van jaaropleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement module 1: Strategisch Management
g.nap@fontys.nl

Vraag 1. Welke interessante zaken uit jouw vakgebied houden je op dit moment bezig?

Ik kreeg laatst een link doorgestuurd over de (on)bruikbaarheid van het 7-S model als analyse-instrument. Hugo Meijers legt op een aansprekende wijze uit wat de beperkingen zijn van modellen en met name van het 7-Smodel. De vakbroeders onder ons weten wel dat modellen, een versimpeling van de werkelijkheid, hun beperkingen kennen, maar ook hun kracht hebben. Toch wil ik de bijdrage van Hugo onder de aandacht brengen omdat in veel plannen de oorsprong met deze gedachten wordt gemist en vaak teveel wordt uitgegaan van de absoluutheid van het beschrevene en welhaast tot wetmatigheid wordt verheven. Veelal ligt dit ook in het feit dat de plannen worden gemaakt door deskundigen die wel van de beperkingen weet hebben, maar vervolgens gebruikt worden door (andere) deskundigen die daar minder bij stilstaan. Fijn dat er modellen zijn, maar ook fijn dat we van tijd tot tijd er aan herinnerd worden dat deze ook hun eigen beperkingen en valkuilen kennen. Van harte aanbevolen.

Bekijk hier het artikel van Hugo Meijers: Managementmodellen: 7S revisited

Vraag 2. Waarom is strategisch management zo leuk/boeiend volgens jou?

Strategisch Management is zeker voor de zorgsector een boeiend vakgebied omdat het uitdaagt om ontwikkelingen te herkennen, te screenen en vervolgens de consequenties daarvan te vertalen naar het operationele niveau: een avontuurlijke ontdekkingstocht die je niet alleen kunt maken!

Vraag 3. Wat wil je aan je vakgenoten vragen?

Heel vaak zijn strategische plannen boekwerken, die onleesbaar zijn voor het operationele niveau vanwege de toepassing van ingewikkelde modellen en wollig taalgebruik. Wat zou het mooi zijn om het ook simpel te kunnen doen. Wie heeft daarvan een voorbeeld? Email je reactie naar g.nap@fontys.nl

Ga voor meer informatie over de opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement naar: www.opleiding-zorgmanagement.nl

 

 

Over noweem

Bekijk ook

Hallo Oma, beeldbellen is hot!

In tijden van crisis zet digitalisering in de zorg op grote schaal een stap voorwaarts. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *