Hoe ziet de toekomst van de ouderenzorg eruit?

De ouderenzorg staat voor een grote uitdaging. Een vergrijzende samenleving waar in de toekomst meer seniorenwoningen voor nodig zijn, is de basis van het probleem. Het probleem versterkt door uitdagingen als personeelstekorten, financiële besparingen en dalende zorgkwaliteit. Hoe los je al deze problemen op? Minister Helder van langdurige zorg en sport heeft de oplossing: het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Dit programma is een combinatie van diverse projecten en maatregelen waardoor ouderenzorg in de toekomst nog steeds aansluit bij de wensen van ouderen.

De toekomstige uitdagingen voor de ouderenzorg

De ouderenzorg moet innoveren om (toekomstige) uitdagingen het hoofd te bieden. Passende zorg is nu al lastig te vinden, omdat er een tekort is aan zorgpersoneel én mantelzorgers. Deze uitdaging groeit in de toekomst. Het is namelijk zo dat nu een op de 21 Nederlanders boven de 80 jaar oud is. Dit is naar verwachting een op de twaalf Nederlanders in 2040. Het toenemende aantal ouderen zorgt ook voor een grote vraag naar veilige en prettige ouderenwoningen. Alleen plekken in verpleeghuizen voldoet niet, ouderen wonen tegenwoordig het liefst lang thuis om onderdeel van de samenleving te blijven. Laat dit nu net een geluk bij een ongeluk zijn voor de zorgsector.

De oplossingen volgens de minister voor langdurige zorg en sport

Het WOZO-programma bevat namelijk een plan om verpleeghuizen enkel te gebruiken voor ouderen met zwaardere problemen. Ouderen wonen hierdoor steeds langer thuis in woningen waarin zij zich vitaal en veilig voelen. Minister Helder wil dit realiseren door:

  • Woningen te bouwen, in de komende jaren zeker 50.000. Het gaat om geclusterde woningen in hofjes voor zowel ouderen als jongeren om een levendige omgeving te realiseren. Passende zorg is uiteraard mogelijk in deze woningen, maar dit is wel efficiënter ingericht.
  • Technologische ontwikkelingen, om ouderenzorg thuis efficiënter in te richten. Je denkt hierbij aan beeldbellen met een arts, een robot die vertelt om pillen in te nemen of sensoren die een seintje geven aan een verpleegkundige als iemand valt.

Deze maatregelen in combinatie met het personeelstekort doet de norm van twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners vervallen. Het programma krijgt hierdoor kritiek van de oppositie, aangezien de zorgkwaliteit dan verder daalt en ouderenzorg minder persoonlijk wordt. Dit is echter niet helemaal waar. De maatregelen bieden namelijk juist voordelen voor zowel zorgpersoneel als ouderen.

Wat zijn de gevolgen van de beoogde oplossingen?

Het WOZO-programma heeft de volgende gevolgen voor de ouderenzorg:

  • Zorgmedewerkers ervaren minder werkdruk. Diverse technologische ontwikkelingen maken het namelijk mogelijk om alleen in actie te komen als er écht iets is. Zorg is hierdoor dus effectiever en efficiënter, waardoor het personeelstekort minder merkbaar is. Technologie vermindert niet alleen de werkdruk, het bespaart ook geld. De plannen moeten op termijn namelijk 400 miljoen euro besparen. De kwaliteit van zorg gaat dus niet per se achteruit door de maatregelen.
  • Ouderen zijn langer gelukkig. Zij blijven namelijk langer thuis wonen, waardoor zij zelf sociale contacten kunnen onderhouden. De aanwezigheid van technologie helpt om hun langer het gevoel van zelfstandigheid te geven omdat ze langer voor zichzelf kunnen zorgen. Het plan maakt de zorg dus niet minder persoonlijk, maar zorgt juist dat ouderen langer onder de mensen blijven.

Bezoek het Wonen & Zorg Congres

Het kabinet heeft een budget van ruim € 770 miljoen toegewezen voor de reorganisatie van de ouderenzorg. Het gaat onder andere geïnvesteerd worden in technologische innovaties waarmee ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en langer zelfredzaam zijn. Wil jij meer weten over de toekomst van ouderenzorg en de diverse technologische ontwikkelingen die hierin een rol spelen? Bezoek dan het Wonen & Zorg Congres van SBO! De toekomst van de ouderenzorg staat hier centraal!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *