Langer zelfstandig wonen met goede kwaliteit van leven

Ouderen langer zelfstandig met beweging, voeding en sociale ondersteuning

Ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen met een goede kwaliteit van leven, dat is een belangrijk speerpunt van de Nederlandse overheid. Belangrijke factoren om thuis te blijven wonen zijn; een goede gezondheid en een stevig sociaal netwerk.

Maar hoe ouder mensen worden, hoe groter de kans dat een verpleeghuis onvermijdelijk wordt. Zo hebben 65-plussers een hoog risico op vallen. Ongeveer één op de drie thuiswonende ouderen valt minimaal een keer per jaar. En de gevolgen van een val kunnen enorm beperkend zijn, denk aan ziekenhuisopname of verminderende mobiliteit. Het gevolg hiervan is dat ouderen angstiger worden, hun sociale wereld verkleint zij krijgen een grotere afhankelijkheid van zorg.

Uit de studie ‘Zelfstandig thuis op hoge leeftijd’ van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat van alle ouderen 661.000 ouderenhuishoudens fysieke beperkingen hebben in het bewegingsstelsel of gezichtsvermogen. De studie gaf tevens aan dat de opgave van het langer zelfstandig wonen van ouderen vooral een sociale opgave is; hoe krijg je ouderenhuishoudens in beweging? Daarnaast willen ouderen ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar hoe doe je dat? En wie helpt daarbij?

Ouderen in beweging: dat doen we zo!

Een initiatief om ouderen langer thuis te laten wonen is TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Dit programma helpt 65-plussers om via beweging het risico op val te verminderen en om zelfstandigheid te vergroten of zelfs te behouden. Voor de deelnemers is het belangrijk dat zij vitaal blijven zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Naast beweging staat ook voeding en sociale ondersteuning centraal in het project.

TOM is inmiddels in verschillende regio’s getest. Tijdens het Health, Food & Technology congres hoor je van verschillende stakeholders – o.a. Nutricia en Gemeente Rotterdam – wat wel en wat niet werkt, wat belangrijke factoren zijn en hoe we de preventieve aanpak in de toekomst vorm kunnen geven.

Bekijk hier alvast meer informatie over het project TOM.

 

Sta je tegenover vraagstukken die gaan over voeding, zorg, gezondheid en (zorg)technologie?

Tijdens het Health, Food & Technology congres hoor je alles over nieuwe (technologische) ontwikkelingen en kansen om voeding, zorg en gezondheid te verbinden. Het congres brengt innovators uit voeding, zorg en IT samen.
Bezoek de website

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

SPUK: 256 miljoen voor langdurige ondersteuning aan 20 kwetsbare gebieden

De overheid heeft de komende jaren miljoenen vrijgemaakt voor 20 kwetsbare stedelijke gebieden die gelinkt …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *