Met voldoende financiële kennis praat u altijd mee!

‘Ook in de zorg worden, met name op financiële gronden, vaak keuzes gemaakt. En als u daar niet over mee kan praten, dan is dat gewoon zonde. Dan neemt iemand anders een besluit over uw werk en overkomt het u in plaats van dat u zelf bepaalt’, aldus Gijs Holterman, register controller (UvA) én bestuurder in zorgcentrum Vredenoord.

Financiën wezenlijk onderdeel van goed beleid

‘Mijn functie bij Vredenoord is de functie van bestuurder. En daar ben ik eindverantwoordelijk voor het hele beleid van Vredenoord. Daar horen financiën ook zeker bij.

In de zorg vindt iedereen dat de zorg een primair proces is. Maar als de financiën erachter niet op orde zijn, dan houdt het zorgproces zelf uiteindelijk ook op. En ik probeer als bestuurder juist het verband tussen financiën en zorg voor elkaar te krijgen. Ik vind het erg belangrijk dat leidinggevenden in de zorg kunnen begrijpen wat hun controller doet.

Vaak is het in de zorg zo dat financiële mensen het doen lijken of cijfers heel erg hard zijn. Ze zeggen bijvoorbeeld dat deze afdeling met winst draait en die afdeling verlies lijdt. Er is echter gewoon sprake van keuzes die een controller maakt. En als u als zorgmanager het financiële begrippenkader beter kent, dan kunt u over de keuzes van de controller het gesprek aangaan.’

Financieel management voor non-financials in de zorg

‘Mensen die uit de zorg komen ervaren financiën vaak als pittig en ik kan alleen maar zeggen dat dit ook zo is. Maar ik wil juist graag met deze mensen aan de slag om ze erachter te laten komen hoe de financiën in elkaar zitten.

Als hoofddocent van de opleiding Financieel management voor non-financials in de zorg laat ik ieder inzien dat er een sterke koppeling is tussen financiën en de eigen praktijk, die ook voor non-financials heel erg stuurbaar is. En dan valt het kijken naar al die cijfers heel erg mee. Sterker nog, het is gewoon leuk!

We gaan u in de opleiding zoveel financiële bagage meegeven dat u als zorgmanager in uw eigen organisatie met de financiële mensen in gesprek kunt gaan. U zit weer aan het roer!’

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

SPUK: 256 miljoen voor langdurige ondersteuning aan 20 kwetsbare gebieden

De overheid heeft de komende jaren miljoenen vrijgemaakt voor 20 kwetsbare stedelijke gebieden die gelinkt …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *