Ondervoeding in de zorg? Deze voedingsstrategie werkt

Ondervoeding – met name eiwitdeficiëntie – dreigt onder mensen die ziek zijn, moeten herstellen of kwetsbaar zijn en geen eetlust hebben. Volgens diëtisten van ziekenhuizen lukt het met bestaande producten en suppletie (meer eiwitrijke tussendoortjes en medische drinkvoeding) niet om voldoende eiwitten te eten. Eiwitrijke voeding in de zorgUit het project Cater with Care* blijkt echter dat het wél mogelijk is de eiwit doelstellingen te halen met eiwitverrijkt voedsel.

Als gevolg hiervan hebben de diëtisten enkele ondernemers uitgedaagd om nieuwe basisvoeding te ontwikkelen die de eiwitdeficiëntie oplost. Deze ondernemers (samengevoegd in Carezzo Nutrition) hebben eind 2015 een breed assortiment eiwitverrijkte producten op de markt gebracht, dat binnen een jaar bij ruim 30 ziekenhuizen opgenomen is.

Welke impact heeft eiwitverrijkte voeding op de voedingsstrategie van de gezondheidszorg?

De huidige voedingsstrategie van suppletie (het méér eten van tussendoortjes en medische drinkvoeding) lost het probleem niet op. De nieuwe voedingsstrategie van substitutie werkt wel: gewoon eten met meer eiwit erin, ter vervanging van gewoon eten. De ruime meerderheid van de zorgbehoevenden haalt nu de gewenste eiwit inname norm: in het ziekenhuis 79% bij thuiswonenden 72% (voorheen: respectievelijk 47% en 32%).

Eiwitverrijkt eten en drinken is dus een oplossing voor het eiwittekort bij een risico op ondervoeding.

Hoe wordt gezonde voeding in de gezondheidszorg nu gedragen?

Er zijn positieve ontwikkelingen voor de rol van voeding in de gezondheidszorg:

  • Bij alle ziekenhuizen staat inmiddels de modernisering van het voedingsconcept op de agenda
  • De wetenschap focust op de combinatie van meer eiwit in de voeding en meer bewegen voor een maximaal effect
  • Veel diëtisten zijn enthousiast over eiwitverrijkt eten en drinken (men hoeft door de gewone voeding hun voedingspatroon niet aan te passen, door de grote keuze is het gemakkelijk vol te houden, het is een gemakkelijke en betaalbare oplossing)
  • Meest recent: medisch specialisten willen de rol van voeding in de medische behandeling vaststellen

De barrières in de regelgeving en budgettering, die deze innovatie in de weg staan, moeten nog worden aangepakt. De uitdaging ligt bij de politiek en zorgverzekeraars om een level-playing-field te creëren, waarbij voeding de ruime krijgt die het verdient.

Wat is jouw visie op de toekomst van Health, Food & Technology?

Het is gunstig dat deze drie sectoren elkaar gaan vinden en de innovaties elkaar kunnen versterken. Maatschappelijke trends dwingen ons om de status quo los te laten en nieuwe oplossingen sneller te implementeren.

We weten al lang dat we geconfronteerd worden met vergrijzing en langer zelfstandig wonen, toenemende chronische/welvaartsziekten, explosief stijgende zorgkosten. Als je dit alleen maar ziet als een bedreiging, gebeurt er niet zoveel. Als je dit ziet als een kans met urgentie komt de energie los voor baanbrekende oplossingen:

  • in health: van medicaliseren naar preventie
  • in food: van vullend naar voedingswaarde
  • in technology: van afhankelijk naar zelf managen

Dit blog is geschreven door Fred Bergmans, mede-oprichter van Carezzo Nutrition bv. Hij neemt deel aan het expertpanel en verzorgt de sessie ‘Van wetenschap naar oplossing’ tijdens het congres Health, Food & Technology.

*Het consortium project Cater with Care heeft wetenschappelijk onderzoek, productontwikkeling, testen in de doelgroepen en interventies studies samengebracht om ondervoeding in de zorg aan te pakken. Het is in 2012 opgestart door WUR en ZGV.

Congres Health, Food & Technology

Tijdens Health, Food & Technology komt u nog meer te weten over actuele technologische ontwikkelingen, toepassingen en kansen om voeding en zorg te verbinden. Het doel van het event is om innovators uit IT, food en zorg samen te brengen.

O.a. Fred Bergmans is onderdeel van het expertpanel (discussie) om 11.10 uur. Ook verzorgt hij tijdens dit congres de sessie ‘Van wetenschap naar oplossing’:

  • Een project met Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Wetenschappelijk onderzoek en testen in de kwetsbare doelgroepen
  • Impact van verandering in de voedingsstrategie
  • Nieuwe oplossing in de aanpak van ondervoeding

Komt u ook?

Bekijk het programma van Health, Food & Technology

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden

Criminele zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *