Podcast: Gijs Holterman | Docent Finance

Een goede zorgmanager is ook goed met geld!

Geld en zorg lijken mijlenver uit elkaar te liggen. Bijna iets voor twee verschillende disciplines. Maar het omgekeerde is het geval! Zonder zorg heb je geen geld (bv van de zorgverzekeraar). En zonder geld heb je geen zorg. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een zorgmanager moet er voor zorgen dat het geld binnenkomt én bepalen hoe het wordt uitgegeven. Je hebt dan wel een financiële specialist of controller die zorgt voor financiële rapportages (met inkomsten en uitgaven). Maar de zorgmanager moet kunnen controleren en/of bepalen hoe hij dat heeft gedaan.

Als je bijvoorbeeld niet weet hoe de controller winst en verlies heeft berekend, dan kan het zijn dat het ene organisatieonderdeel verlies maakt en het andere winst. Als manager moet je kunnen beoordelen wat de controller gedaan heeft en zelf kunnen bepalen of afdelingen open blijven. Winst en verlies heeft namelijk effect op het bestaan van je organisatie(-onderdeel) en ook op het aanbod van zorg in jouw regio.

Ik leer de deelnemers van opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement de juiste begrippen te hanteren om in gesprek te gaan met de financieel specialist. En ik leer ze om theorie aan de praktijk te koppelen. De deelnemers bereiden zich voor, ik geef theorie en uitleg uit van het boek. Daarna discussiëren ze met elkaar om een praktijkopdracht te maken. Met dezelfde praktijkopdracht gaan ze op het werk ook weer dezelfde vragen stellen en in de volgende les koppelen ze het terug.

Zelf werk ik als bestuurder in de zorg. Door in de praktijk te werken kan ik goed les geven en in de praktijk gebruik ik de theorie uit de opleiding. Ik leer overigens ook weer van de deelnemers, omdat ze vaak actuele cases aandragen. Het versterkt elkaar.

Beluister de podcast van Gijs Holterman | Spreker Financieel Management

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Eerste Kamer stemt vóór Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders moet elektronisch verlopen in plaats van via de fax, dvd of op …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *