Verpleegkundig leiderschap; wie biedt?

Door Hilde de Leeuw, HBO-verpleegkundige en masterstudente Zorgethiek- en beleid

In mijn vorige blog schreef ik over de belangrijke inzichten van de eerste kritische verpleegster, Florence Nightingale en over hoe haar werk verpleegkundigen van nu nog altijd kan inspireren en aanzetten tot het verbeteren van de verpleegkundige beroepspraktijk. Daarnaast moeten wij constateren dat het werk van verpleegkundigen door een veranderend zorglandschap sterk onder druk komt te staan. Door deze ontwikkeling is onder andere het huidige verpleegkundige beroepsprofiel toe aan vernieuwing. Van wie willen we de innovatieve ideeën horen?

Verandering leidt tot keuzes

Verpleegkundigen voelen direct de gevolgen van een toename in het aantal chronisch zieken of de complexiteit van meerdere gestelde diagnosen bij één patiënt. Deze en andere veranderingen leiden namelijk tot nieuwe zorgvragen waarop een passend antwoord moet komen. De patiënt is tevens consument, terecht stelt hij zich kritisch op, maar marktwerking en bezuinigingen beïnvloeden keuzes steeds meer. Er worden enerzijds hoge eisen gesteld aan de zorg, maar die moeten in een tijd van crisis worden gerealiseerd.

Waar halen we inspiratie vandaan?

Het gesprek mag niet uitsluitend gaan over stijgende kosten en geldtekorten, over wet- en regelgeving die elders wordt opgesteld. Laat het gaan over het doel van kwalitatief goede zorg. Welke ideeën hebben verpleegkundigen zelf eigenlijk? En waar kunnen wij die teruglezen of horen? In een onlangs verschenen blog op Nursing.nl las ik over de oproep van een verpleegkundige om HBO-verpleegkundige scripties en onderzoek beter vindbaar en toegankelijker te maken. Laat verpleegkundigen elkaar en anderen inspireren.

De ervaring van de patiënt wordt steeds vaker gehoord, wat een belangrijke omslag is in de zorg. Als ervaringsdeskundige heeft hij invloed op de kwaliteitseisen die aan de zorg worden gesteld. Die ervaringen zijn van primair belang voor het verbeteren van de zorgpraktijk, gezamenlijk met dat wat de verpleegkundige ziet en ervaart. Is het protocol daadwerkelijk passend bij de zorgvraag? Hoe blijf ik dat toetsen? Hoe kan het nog beter?

Oproep voor verpleegkundig leiderschap

Na zoveel programma’s waarin mensen de wereld laten zien wat zij in huis hebben, is het hoog tijd dat HBO-verpleegkundigen het podium betreden om te vertellen wat nu goede innovaties voor de verpleegkundige beroepspraktijk zijn. Naast politici, zorgverzekeraars, directies van zorginstellingen ook de verpleegkundigen aan het woord. Sprekers tijdens het congres Bachelor Nursing 2020, zoals Johan Lambregts, projectleider vanuit LOOV en Peter Koopman, voorzitter van de stuurgroep LOOV2020, zijn ook ooit begonnen als verpleegkundige.

Verpleegkundige van nu, laat je tijdens en tussen je diensten op de werkvloer horen en deel je ideeën voor innovatieve en positieve veranderingen van jouw mooie beroepspraktijk.

 

Over noweem

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *