Zo leer je kinderen gezond te eten!

Gezondere eetgewoontes creëren bereik je niet alleen met kennis. Het gedrag zal moeten veranderen. Het REWARD-project (Rewarding Healthy Food Choises) pakte deze uitdaging aan en onderzocht hoe beloningsgevoeligheid bij kinderen eetgewoonten beïnvloedt.

Dat gezond eten belangrijk is weten we allemaal. Voor sommigen is het makkelijker om ongezond eten te weerstaan dan voor anderen. Dat principe geldt voor zowel volwassenen als voor kinderen. Maar hoe komt dat?

Er bestaan al veel preventieprogramma’s en behandelingen voor kinderen en jongeren waarbij zij geïnformeerd worden over gezond eten. Helaas realiseren veel programma’s niet de gedragsverandering die ze willen bereiken. En halen veel kinderen niet de hoeveelheid voedingsmiddelen die zij nodig hebben (zoals groenten en fruit).

De onderzoekers van het REWARD-project onderzochten hoe de beloningswaarde van voeding, de beloningsgevoeligheid van kinderen en jongeren, en beloning als gedragsverandering techniek elkaar beïnvloeden en hoe dit samenspel gebruikt kan worden om hen aan te zetten tot gezondere voedselkeuzes.

Wat is beloningsgevoeligheid?

Beloningsgevoeligheid is een persoonlijkheidstrek die bepaalt hoeveel plezier of beloning we ervaren wanneer we in contact komen met aangename prikkels, zoals voeding. Kinderen die hoog beloningsgevoelig zijn kunnen meer extreem eetgedrag vertonen. Kinderen met een hoge strafgevoeligheid neigen daarentegen meer naar voedselvermijding.

Zo krijgen beloningsgevoelige kleuters vaker zin in eten wanneer ze in aanraking komen met een lekkere geur of wanneer ze anderen zien eten. Ze beleven meer plezier aan eten, vinden het moeilijker om van lekkere dingen af te blijven en eten grotere porties wanneer ze het lekker vinden. Kinderen met een hoge beloningsgevoeligheid eten in vergelijking met laag beloningsgevoelige kinderen vaker wanneer zij zich vervelen of boos zijn.

Het beïnvloeden van voedingsgedrag

Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat kinderen groenten lusten door hen herhaaldelijk groenten te laten proeven. Via die methode wennen de smaakpapillen aan de groentesmaak. Daarnaast kan het belonen of het goede voorbeeldgedrag geven motiverend werken en het proefgedrag van kinderen bevorderen. Maar belonen met voeding wordt afgeraden.

Lees hier ook het uitgebreide artikel over het REWARD-project.


Dr. Wendy van Lippevelde is een van de senior onderzoekers van het REWARD-project en spreekt op het Health, Food & Technology Congres over de psychologie achter gezond gedrag en het realiseren van duurzame gedragsverandering.

Sta je tegenover vraagstukken die gaan over voeding, zorg, gezondheid en (zorg)technologie?

Tijdens het Health, Food & Technology congres hoor je alles over nieuwe (technologische) ontwikkelingen en kansen om voeding, zorg en gezondheid te verbinden. Het congres brengt innovators uit voeding, zorg en IT samen.

Bezoek de website

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Extra aandacht voor agressie en aangiftebeleid in zorg en welzijn

Agressie tegen medewerkers in zorg en welzijn is onacceptabel, maar komt helaas veel te vaak …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *