Eerste Kamer neemt Wet digitale overheid aan

Op 21 maart heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel digitale overheid aangenomen. De Wet digitale overheid (Wdo) treedt op 1 juli 2023 gefaseerd in werking.

Deze wet is het eerste deel (‘tranche’) van de regelgeving voor de verdere digitalisering van de overheid. De eerste tranche gaat over hoe burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de (semi-)overheid. Burgers krijgen de mogelijkheid om naast DigiD ook gebruik te maken van private inlogmiddelen. Daarnaast bevat de wet regels over informatieveiligheid en privacy en het toepassen van open standaarden.

Wat verandert er door de Wdo?

De wet verplicht publieke dienstverleners om per dienst te bepalen welk betrouwbaarheidsniveau is vereist voor toegang tot hun digitale dienstverlening. Ook zijn zij verplicht de inlogmiddelen die de minister van BZK heeft toegelaten, te accepteren voor hun digitale diensten. Voor toelating moeten aanbieders van deze inlogmiddelen blijvend voldoen aan toelatingseisen. Dat geldt voor het publieke inlogmiddel DigiD en private middelen als eHerkenning, maar ook voor mogelijke nieuwe private inlogmiddelen voor burgers en bedrijven.

Voordelen

Deze veranderingen leveren een aantal voordelen op.

  • Deze identificatiemiddelen geven publieke dienstverleners meer zekerheid over iemands identiteit.
  • Ook zijn de gegevens van burgers beter beschermd.
  • Bovendien hebben burgers en bedrijven straks een keuze uit meerdere inlogmiddelen.

Publieke dienstverleners moeten voldoen aan de verplichtingen in de Wdo zodra ze zijn aangesloten. Het aansluiten gebeurt de komende tijd in overleg met de dienstverleners, zodat rekening kan worden gehouden met de uitvoerbaarheid.

Opleiding Datagedreven werken binnen de Publieke Sector

Wil jij grote stappen zetten in de digitalisering van de (semi-) overheid? Volg dan de 5-daagse opleiding Datagedreven werken binnen de publieke sector. Na afloop ken je de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de (verplichte) digitalisering, weet je de juiste (data)vraagstukken te formuleren en ben je in staat zelfstandig publieke dienstverlening te verbeteren op basis van data. Deze opleiding is ook op maat te volgen als Incompany-traject. Hierbij ga je concreet aan de slag met jouw dagelijkse praktijk!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Data-ethiek binnen organisaties

Wat is het belang van data-ethiek binnen organisaties?

“Data-ethiek is enorm belangrijk. En enorm ingewikkeld… Een dialoog over ethiek heeft veel verschillende invalshoeken, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *