Vier trends binnen data governance voor jouw datagedreven organisatie

Werk jij in een datagedreven organisatie? Het is dan belangrijk om jouw data goed te beheren, zeker sinds de intrede van de AVG. Een leesbare datastrategie helpt hierbij, maar het kan lastig zijn om het verantwoordelijkheidsgevoel omtrent datagebruik bij collega’s aan te wakkeren. Data governance is namelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dick Pouw, strategisch adviseur en docent bij ITSV en de opleiding Praktische aanpak van Data Governance, deelt vier trends die jouw datagedreven organisatie helpen bij de aanpak van data governance.

Aandachtspunten voor jouw datagedreven organisatie

Dick herkent momenteel vier trends binnen data governance:

  • AI wordt een integraal onderdeel van data governance, bijvoorbeeld rondom machinelearning. AI maakt namelijk voorspellingen op basis van data. Welke procedures en regels moeten hierbij gelden om dit te reguleren?
  • Data governance moet steeds meer toetsbaar zijn. Een goed vormgegeven datastrategie zorgt dat het datagebruik in jouw organisatie integer en veilig is, doordat het voldoet aan de geldende regelgeving en standaarden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de strategie nog voldoet.
  • Data governance komt steeds meer vanuit de volwassenheid van een organisatie. Steeds meer organisaties én individuele medewerkers gaan bewust om met data governance. Echter zijn er nog steeds grote stappen te zetten om datavolwassen organisaties te realiseren.
  • Data governance wordt steeds vaker geïmplementeerd als minimal viable product, om hier vervolgens op verder te bouwen. Implementatie van data governance faalt vaak omdat het ingrijpende veranderingen met zich meebrengt. Een flexibele aanpak die verder bouwt op succes maximaliseert de kans van slagen.

Data governance in de praktijk

Deze vier trends zijn belangrijk, maar allereerst moet de basis van data governance op orde zijn. De ondersteuning van AI binnen de processen van jouw datagedreven organisatie is leuk, maar de vraag blijft of we AI daadwerkelijk gaan gebruiken”, aldus Dick. Je doet er dus goed aan om bij de basis te beginnen en hierop verder te bouwen. “Data governance moet door alle collega’s worden uitgevoerd om een échte datagedreven organisatie te worden. Plannen op papier zijn het begin, maar alleen als je het in de praktijk uitvoert, helpt het een organisatie verder”.

Ontwikkel een sterk databeleid

Wil jij data governance expliciet vastleggen en de juiste processen inrichten binnen jouw organisatie? Meld je dan aan voor de opleiding Praktische aanpak van Data Governance van SBO! Je krijgt tijdens deze opleiding concrete handvatten om een strategisch plan van aanpak te maken. Je leert daarnaast hoe je dit plan van aanpak succesvol uitvoert en organisatiebreed implementeert. Wil jij een volledige datagedreven organisatie realiseren? Kies dan voor een Incompany-training op maat!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Wat is het verschil tussen een Functionaris Gegevensbescherming en een Privacy Officer?

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat de rollen van de Functionaris Gegevensbescherming en de Privacy Officer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *