Weinig transparantie van overheidsinstanties over het verwerken van persoonsgegevens

De Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening van de Tweede Kamer onderzoekt het beleid van de overheid omtrent fraude bij hun dienstverlening. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), vertelt over het overheidsbeleid in het kader van enkele privacyschandalen van de afgelopen jaren. Wat is hier misgegaan en hoe verdedigen burgers zich tegen discriminerende overheidsbeslissingen?

Gebrek aan kennis over het verwerken van persoonsgegevens

Overheidsinstanties zijn niet duidelijk genoeg over het verwerken van persoonsgegevens, zegt Wolfsen. Hij komt tot deze conclusie omdat slechts 200 van de in totaal 25.000 klachten bij de AP gaan over het fraudebestrijdingsbeleid van de overheid. Je zou meer klachten verwachten door privacyschandalen als de toeslagenaffaire. Het is dan ook een teken dat burgers weinig weten over de persoonsgegevens die de overheid verwerkt voor fraudebestrijding. Als burgers weten welke niet per se relevante informatie, bijvoorbeeld over afkomst of nationaliteit, verwerkt worden door de overheid, zouden meer mensen bezwaar maken. De uitoefening van het recht op inzage van persoonsgegevens bij de Belastingdienst blijkt dan ook problematisch, zo blijkt uit klachten ingediend bij de AP.

Verbeteren van toezicht op overheidsinstanties

Wolfsen stelt dat intensiever toezicht op de naleving van de privacywet AVG binnen overheidsinstanties helpt. De AP heeft echter flink meer budget nodig om toezicht te verbeteren. Het is extern onderzocht dat hier 100 miljoen euro voor nodig is, waar zij nu 40 miljoen euro budget hebben. De inschatting van 100 miljoen is echter naar verwachting nog aan de lage kant, mede door de grote privacyschandalen die de AP de afgelopen maanden hebben beziggehouden.

Gezond verstand en actieve deelname

De overheid wil steeds meer inzicht in het leven van burgers, met gevolgen voor met name kwetsbare mensen. Tegelijkertijd is er steeds minder transparantie over het verwerken van persoonsgegevens. De oplossing zit volgens Wolfsen in de kwalitatieve en kwantitatieve capaciteit van overheidsinstanties om de privacywetgeving na te leven. Zij moeten volgende personeel hebben om mee te bewegen met de digitalisering, maar er moet ook een cultuurverandering plaatsvinden in deze organisaties. Hiervoor zijn twee belangrijke factoren nodig: gezond verstand en actieve deelname aan grondrechtelijke discussies.

Leer concreet omgaan met privacywetgeving

Wil jij meer weten over de laatste ontwikkelingen omtrent de AVG, bijvoorbeeld omtrent ChatGPT of deepfakes? Meld je dan aan voor de opleiding Praktische toepassing Privacywet AVG van SBO! Je leert tijdens deze opleiding concreet werken met de privacywetgeving. Download de brochure voor meer informatie over het programma. De opleiding is ook volledig op maat als Incompany-traject te volgen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Drie schendingen van de privacywet door TikTok

Een schending van de privacywet is een serieuze overtreding. Desalniettemin beging het social media-platform TikTok …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *