8 waardevolle tips voor de beleidsmedewerker duurzaamheid

Eén van de belangrijkste thema’s de komende jaren is en blijft de transitie naar een duurzame samenleving. Van de beleidsmedewerkers duurzaamheid wordt op dit gebied verwacht dat ze een volwaardige gesprekspartner zijn voor alle stakeholders en de juiste afwegingen maken om het beleid en de strategie vorm te geven.

Om je hierbij te ondersteunen vroegen wij onze docenten van de opleiding Beleidsmederwerker Duurzaamheid om waardevolle tips. Lees ze hieronder:

  • Zoek letterlijk en figuurlijk de energie op, maak gebruik van het vliegwiel door te starten met kleine stapjes en deel de successen!
  • Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder! Denk na hoe je het organisatorisch zo aanpakt dat je collega’s jouw werk gaan doen!
  • Denk na hoe je beleid uitvoerbaar blijft. Duurzame ambities zijn er genoeg, maar in de praktijk gebeurt het werk. Zorg ervoor dat je in je organisatie goed aanhaakt op de uitvoering.
  • Loop eens een dag mee met een isolatie, warmtepomp of warmtenet partij. Kijk hoe het beleid bij mensen thuis uitwerkt!
  • De uitvoering / het realiseren van duurzaamheid doe je samen. Zoek de logische partners binnen en buiten de gemeentelijk organisatie.
  • En ga in de doe-modus, wacht niet totdat alles honderd procent duidelijk is. Het is niet erg om fouten te maken, het is erger om helemaal niet aan de slag te gaan.

Tips specifiek gericht op het professioneel schrijven van een beleidsstuk:

  • Houd het concreet. Alhoewel luchtfietserij CO2-neutraal is, zet het weinig zoden aan de klimaatdijk. Benoem realiseerbare mijlpalen (en vier de successen).
  • Houd het positief. Leg de nadruk op de stap vooruit (we faciliteren elektrisch vervoer), niet op wat wordt verboden (geen vergoeding meer voor dieselauto’s).

Wil je meer handvatten om een breed gedragen, uitvoerbaar beleid te maken?

Op 14 april start de Verkorte opleiding Beleidsmedewerker Duurzaamheid. Na afloop van deze opleiding ben je in staat om je functie efficiënter uit te voeren, ben je een volwaardige gesprekspartner en kun je de juiste keuzes maken. Meer informatie en/of benieuwd naar het lesprogramma?

Over admin

Bekijk ook

Nieuwe regels omtrent geluid binnen de Omgevingswet

De regels omtrent het beheersen van geluid zijn veranderd onder de nieuwe Omgevingswet. Het doel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *