Corona op de werkvloer

In deze corona-tijd lijken we nog gemakkelijker om te gaan met persoonsgegevens. Het dient immers een hoger doel: de gezondheid van ieder. Toch is niet alles toegestaan.

Hoe houd je je als werkgever aan de privacyregels bij het uitvoeren van COVID-veilig werken? In dit blog van de Autoriteit Persoonsgegevens krijg je een paar praktische tips. Autoriteit Persoonsgegevens komt telkens met nieuwe tips, dus blijf de website van de AP raadplegen.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Tijdens de coronacrisis wil je natuurlijk voorkomen dat een werknemer met het coronavirus zijn of haar collega’s besmet. Wellicht wil je daarom jouw medewerkers controleren op corona. Maar mag je dit wel zelf doen?

Geen medische gegevens verwerken

Als werkgever mag je geen medische gegevens van jouw personeel verwerken. Je mag jouw werknemers dus niet vragen naar hun gezondheid of een test afnemen ter controle.

De reden van een ziekmelding bijhouden mag ook niet. Zo is dat geregeld in de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Zelf testen mag niet

Dit betekent dat je jouw werknemers niet zelf mag testen op corona. Je kan wel een (bedrijfs)arts jouw personeel laten testen op corona.

Temperaturen

Of je jouw medewerkers, bezoekers en klanten mag temperaturen bij de ingang (toegangscontrole), lees je bij Temperaturen tijdens corona.

Zorg voor een optimaal Privacybeleid in jouw organisatie!

Tijdens de 2-daagse cursus ‘Praktische toepassing AVG & UAVG’ gaan we uitgebreid in op COVID-maatregelen binnen het kader van de privacywet.

Bezoek de website

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

In september en oktober start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg: drie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *