Grote uitdagingen voor de jurist in de zorg

Je krijgt als jurist in de zorg tegenwoordig veel te maken met onduidelijke en soms zelfs tegenstrijdige richtlijnen. Joris Rijken, advocaat bij AKD en docent, vertelt waar de grootste uitdagingen liggen, de juridische veranderingen en hoe de opleiding Jurist in de zorg hierbij ondersteunt om een goed totaaloverzicht te krijgen.

Complexe regelgeving voor de jurist in de zorg

De gezondheidszorg is continu in beweging: de complexe wetten en regels blijven veranderen. De afgelopen jaren is er bijvoorbeeld veel aandacht voor privacy. Naast de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn er ook specifieke regels gericht op de zorg. Een voorbeeld is een wet inzake de geneeskundige behandelovereenkomst of een wet die de geheimhoudingsplicht als onderdeel van het medisch beroepsgeheim regelt.

Veranderingen in het zorgstelsel

Door gebrek aan geld en personeel in de zorg ondergaat de organisatie van het zorgstelsel de komende jaren grote veranderingen. Het kan niet anders dan dat dit ook voor juridische veranderingen zorgt”, aldus Joris Rijken.

Ben jij op de hoogte van de actuele ontwikkelingen?

Als juridisch expert werkzaam in de gezondheidszorg is het van belang om op de hoogte te zijn van al deze actuele ontwikkelingen. Je moet volledig inzicht hebben in de complexe wet- en regelgeving, maar hoe en waar begin je? “Tijdens de opleiding Jurist in de zorg van SBO komen in vijf dagen alle belangrijke juridische gebieden in de zorg aan bod”, aldus Joris.

Voor wie is de opleiding geschikt?

De opleiding wordt over het algemeen gevolgd door twee groepen mensen:

  • Juristen die in de zorg (gaan) werken of juristen die het zorgdomein nog niet kennen.
  • Mensen die het zorgdomein kennen, maar niet de juridische kant.

Deze mensen werken in ziekenhuizen, bij verpleeghuizen of andere organisaties in de zorg en nemen allemaal hun eigen praktijkervaring mee. De wisselwerking tussen deze groepen maakt de cursus erg dynamisch en leerzaam”, aldus Joris.

Verdiep je in zorgverzekeringen

Joris verzorgt het onderdeel over zorgverzekeringen tijdens de opleiding Jurist in de zorg. Hij neemt de deelnemers in vogelvlucht mee door het zorgstelsel en gaat vervolgens de diepte in over zorgverzekeringen. Hierna snap je hoe zorgverzekeringen in elkaar zitten en heb je antwoord op vragen als:

  • Wat doet een zorgverzekeraar?
  • Wat zit er allemaal wel en niet in het pakket?
  • Hoe zit het met de zorgplicht van zorgverzekeraars?

Waarom is deze kennis belangrijk?

Je krijgt als jurist in de zorg met verschillende vraagstukken te maken. Deze bestaan vaak uit een combinatie van verschillende juridische gebieden. Je moet als jurist de samenhang zien tussen alle juridische onderwerpen die spelen in de zorg om deze complexe vraagstukken te begrijpen.

Meld je aan!

Wil jij een volledig overzicht krijgen van de juridische kaders binnen het dynamische zorglandschap? Meld je dan nu aan voor de 5-daagse opleiding Jurist in de zorg van SBO! Na deze opleiding adviseer je jouw directie en management nog beter over alle juridische vraagstukken binnen jouw zorginstelling. Een opleiding binnen jouw organisatie op maat volgen? Dat kan met onze Incompany-opleidingen! Een bedrijfsopleiding op maat biedt diverse voordelen voor jouw organisatie en de deelnemers, namelijk inhoud op maat, kennisbehoud, kostenefficiëntie en binnen jullie schema.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Weinig transparantie van overheidsinstanties over het verwerken van persoonsgegevens

De Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening van de Tweede Kamer onderzoekt het beleid van de overheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *