Een extreme bui kan schade veroorzaken met kosten die oplopen tot wel honderden miljoenen euro’s in stedelijke gebieden. Klimaatverandering zorgt dat extreme weersomstandigheden, zoals de buien, steeds vaker voorkomen. Dit terwijl stedelijke gebieden, zoals Amsterdam, hier niet op ingericht zijn. De noodzaak van gebiedsontwikkeling is duidelijk, maar wat kunnen we doen?
Gevolgen van klimaatverandering
Het jaar 2023 was het natste jaar ooit in Nederland: in één jaar viel er 1.152 millimeter regen. Vanaf half oktober regende het non-stop, en waren er stormen, doorweekte bodems en doordrenkte weilanden. In dichtbevolkte steden komt daar nog iets bij: een verhoogde kans op wolkbreuken. We spreken hiervan als er tot wel 90 millimeter regen valt in een uur. De kans hierop is eens in de 250 jaar, maar de schade die hierbij komt kijken kan qua kosten oplopen tot wel 900 miljoen euro. Daarnaast brengen ook minder extreme buien een flinke kostenpost met zich mee.
Hoge kosten door schade
De 900 miljoen euro schade wordt geschat voor een dichtbevolkt gebied als Amsterdam. Deze kosten zijn opgebouwd uit 700 miljoen euro direct schade: ondergelopen woningen, winkel en kantoren, maar ook schade aan wegen en infrastructuur. Hier komt nog 200 miljoen euro bovenop aan indirecte schade: files die ontstaan, trams en bussen die omrijden en nood- en hulpdiensten die ziekenhuizen slechter bereiken. Het enorme bedrag van 900 miljoen euro bevat dus niet eens de kosten als toegenomen verkeersongevallen, uitvallen van de elektriciteit, meer schimmel in woningen en daling van de waarde van de woning. Deze kosten zijn namelijk lastiger objectief in te schatten.
Complicaties in stedelijke gebieden
Het is erg lastig om inschattingen en rekensommen van potentiele schade te berekenen in stedelijke gebieden. Hier staan namelijk heel veel gebouwen, met veel overstroombaar vloeroppervlak, diverse drempelhoogten en uiteenlopende woon- of winkelbestemmingen. Het KNMI voorspelt dat klimaatverandering sneller gaat, heviger is en tot grotere schade leidt dan we tot nu toe dachten. De gevolgen hiervan voor stedelijke gebieden zijn groot. Hoewel je wellicht anders zou denken, heeft Amsterdam ook erg veel verhard oppervlak. De vooroorlogse wijken bestaan uit weinig groen, sloten of vijvers die nodig zijn om piekbuien op te vangen.
Vergroening en andere oplossingen
Gemeente, woningcorporaties en inwoners moeten samenwerken om stedelijke gebieden weersbestendig te maken. De belangrijkste gebiedsontwikkeling zit in waterberging en vergroening. Je denkt hierbij aan het verbeteren van riolering, maar ook aan wateropslag op daken of onder tramrails. Vergroening verhoogt daarnaast het water-absorberende vermogen van de bodem. Bewoners kunnen hiervoor tegels wippen en bedrijven kunnen hun eigendom vergroenen. Iedereen draagt zo een steentje bij.
Ontdek strategieën voor duurzame gebiedsontwikkeling
Gemeenten staan voor uitdagingen omtrent milieu en klimaat, naast uitdagingen omtrent energie en woningnood. Gebiedsontwikkeling is de sleutel voor deze uitdagingen, maar hoe ontwikkel je strategieën en financieringsmodellen voor een integrale en klimaatadaptieve aanpak? Je leert het tijdens de opleiding Duurzame Gebiedsontwikkeling van SBO. Wil je meer weten over het programma? Vraag dan de brochure aan. Deze opleiding is ook volledig op maat als Incompany-traject te volgen.