Hoe verwerk je verschillende soorten afval?

Mensen produceren een enorme hoeveelheid afval, in 2020 gemiddeld 521 kilogram per persoon. Diverse afvalstromen en verwerkingsmogelijkheden zorgen ervoor dat het nuttig gebruikt kan worden. Bart Nijholt, Beleidsmedewerker Afval bij de gemeente Oldenzaal, heeft recentelijk meer geleerd over het beleidsveld afval. Je denkt hierbij bijvoorbeeld aan wetgeving en de verschillende soorten afvalstromen. Wil jij hier ook meer over weten? Lees dan verder en ontdek de verschillende verwerkingsmogelijkheden van afval.

Soorten afval en de bijbehorende verwerkingsmogelijkheden

Bart geeft aan dat er in Nederland en Europa veel afvalstromen zijn, waardoor de afvalwereld een stuk diverser is dan dat je wellicht denkt. De ene soort afval moet anders verzameld en verwerkt worden dan anderen om gerecycled te worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Karton, verzamel papier in karton in een aparte container. Het leent zich namelijk uitstekend voor recycling. Niet voor niets recyclen we 89% van al het papier en karton dat in Nederland gebruikt wordt.
  • PMD, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons zijn goed te recyclen, als deze gescheiden ingezameld worden. De drie soorten afval worden vervolgens ook gescheiden om hergebruikt te worden.
  • Glas, deze grondstof kan oneindig hergebruikt worden, in Nederland wordt dan ook ruim 90% van het glas gerecycled. Het is dan ook belangrijk om glas apart in te zamelen.
  • Gft, groente-, fruit- en tuinafval wordt zowel in huishoudens als het bedrijfsleven in grote mate geproduceerd. Het is een grondstof voor biogas en compost en daarom ook recyclebaar. Zamel deze afvalstroom dan ook apart in.
  • Restafval, alles dat overblijft na scheiding van alle andere soorten afval. Deze afvalstroom is om te zetten in energie, maar dit is een kostbare procedure en daarnaast belastend voor het milieu. Scheid jouw afval dus goed, zodat de hoeveelheid restafval beperkt blijft.

Vergroot jouw kennis over afvalstromen

Wil jij meer weten over de markt van verschillende afvalstromen, de manieren van verwerking en het opstellen van een goed afvalbeleid? Volg dan de opleiding Afval- en Grondstoffenmanagement van SBO, net als Bart Nijholt. Hij heeft tijdens deze opleiding een bredere kijk gekregen op het beleidsveld, waardoor hij beter kan uitleggen hoe de afvalwereld werkt en wie verantwoordelijk is voor producten. De opleiding was erg leerzaam en een meerwaarde, waardoor Bart de opleiding Afval- en Grondstoffenmanagement een acht gemiddeld geeft!

Ontvang aanvullende informatie

Wil jij meer weten over de opleiding Afval- en Grondstoffenmanagement? Download dan de brochure! Deze opleiding is ook mogelijk als een Incompany-traject, waarbij jouw complete organisatie of gemeente tegelijk op hetzelfde kennisniveau wordt gebracht, net als de gemeente Oldenzaal. Jullie zijn hierdoor bijvoorbeeld in staat om een solide afvalbeleid op te stellen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Inwerkingtreding van de Omgevingswet: waren we er al klaar voor?

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is op 1 januari 2024 voltrokken. Het combineert 26 wetten …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *