Asbest experts aan het woord

In aanloop naar het Nationaal Asbest Congres op 31 oktober 2013 vroegen wij enkele sprekers alvast in te gaan op een aantal thema’s van die dag. Hieronder de visie van:

  • Mark Geers, Landelijk Projectleider Asbest, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Inspectie SZW
  • Anja van Weezel, Arbeidsinspecteur Asbestinspectieteam, Inspectie SZW

Wat is de belangrijkste doorbraak die de Asbest sector heeft bereikt het afgelopen jaar?

De belangrijkste doorbraak is dat de werkgeversorganisaties Veras en Vvtb een ‘campagne vezelveiligheid’ zijn gestart. Deze campagne – medegefinancierd door SZW – is hopelijk het begin van een cultuurverandering in de asbestsaneringssector.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen het komende jaar?

Cruciaal is dat bedrijven – en op de werkplek de DTA-ers – laten zien dat ze arbeidsveiligheid serieus nemen en bewijzen dat asbest verwijderen  een vak apart is. Bedrijven die zich daar niets van aantrekken, zullen een zware tijd tegemoet gaan. Ook de cki’s spelen hier een belangrijke rol bij. Verder is voor de Inspectie SZW de voortdurende aanpak van malafide saneerders van groot maatschappelijk belang: zij werken per definitie onveilig, veroorzaken milieu- en gezondheidsschade en doen aan broodroof doordat ze vals concurreren.

Welke richting gaat de asbestsector de komende 20 jaar op?

De sector moet zich positief gaan onderscheiden. We verwachten dat dit gaat gebeuren. Uiteindelijk zullen vooral nog bedrijven over blijven die weten hoe ze professioneel en vakkundig met asbest om moeten gaan en dat in de praktijk ook ten uitvoer leggen. De overheid zal daar een belangrijke impuls aan willen en kunnen geven. Wat dat betreft zien wij de (nabije) toekomst met vertrouwen tegemoet. Al moet er dan nog wel het nodige werk worden verricht.

Meer weten?

Bezoek op 31 oktober het Nationaal Asbest Congres of verdiep uw kennis met 1 van de 7 asbest masterclasses. Bezoekt u (of uw collega’s) 6 masterclasses dan krijgt u een gratis toegangsbewijs voor het congres!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Wanneer treedt de Omgevingswet in werking?

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is al vijf keer uitgesteld. De Eerste Kamer ging in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *