Voorafgaand aan de opleiding Watermanagement interviewden wij Leander Ernst. Welke ontwikkelingen zijn er gaande binnen de watersector (ook internationaal) en hoe is dit gekoppeld aan de opleiding? Waarom is er gekozen voor Rotterdam? Welke positie hebben zij binnen Europa en welke inspirerende ontwikkelingen zijn er gaande om deze positie te behouden?
Transcriptie van het interview
Cultuurveranderingen in de internationalisering is dat de watersector veel meer van Nederland naar het buitenland toe gaat. En er zijn veel uitwisselingsprogramma’s. Er zijn heel veel werkzaamheden in New Orleans gedaan. Er zijn nu veel contacten in New York die beginnen nu te lopen. Arcadis is daar een grote speler in, Royal Haskoning, DHV zijn allemaal grote partijen die op internationaal vlak aan de slag zijn. Maar er vindt ook op academisch niveau veel uitwisseling plaats. Er is nu een valorisatieprogramma waarbij ze echt internationale kenniscentra willen ontwikkelen op het gebied van klimaatadaptatie. En dan heb ik het over relaties met de Filipijnen maar ook met Indonesië en Vietnam. Allemaal dat soort opkomende economieën. En ik zie ook dat er een beweging is naar hele duurzame productieve systemen in stedelijke gebieden. En in vaktermen heet dat Watersensitive cities, dus dat het watersysteem bijdraagt aan de totale ecologische systemen van de stedelijke gebieden. En ik hoop dat we daar naartoe gaan.
We hebben een dag, dat is in Rotterdam, alle voorgaande sessies zijn daar ook dus de mensen hebben al een beetje kennis kunnen maken met hoe bruisend Rotterdam is. Rotterdam is al toonaangevend in Europa op het gebied van klimaatadaptatie en klimaatmitigatie, dus CO2 reductie en echt maatregelen ter bescherming van het gebied. En die positie willen ze uitbouwen en behouden. En daarvoor gebeuren er superveel nieuwe, interessante, innovatieve dingen in dat gebied. Niet alleen in Rotterdam, maar eigenlijk in het hele westen. Bijvoorbeeld grootschalige groene daken, waterpleinen die worden ontwikkeld, maar ook een nieuwe gebiedsontwikkeling waarbij, ik doe er zelf onderzoek naar, in de stadshavens, het hele stadshavengebied in Rotterdam, de voormalige havenfunctie wordt verplaatst naar buiten. Dus er komt heel veel gebied vrij waar ook iets mee moet gebeuren. Dat is ook een internationale opgave, dus wat in Rotterdam gebeurt heeft ook een heel erg internationaal perspectief. En die dingen gaan we ook laten zien in de praktijk. Dus het zijn niet alleen sprekers die daar in de praktijk mee bezig zijn, maar we gaan ook naar de locaties waar dat speelt. Dus we gaan naar zo’n dakterras, we gaan een waterplein bezoeken en we gaan naar het RDM waar innovatieve vormen van samenwerking van werkveld, universiteit en MBO en HBO plaatsvindt.
De reden waarom ik denk dat het voor professionals een interessante cursus is, is omdat er best wel toonaangevende mensen lesgeven vanuit verschillende vakgebieden. Dat het een brede cursus is, dus het geeft heel goed overzicht. En dat het een actuele cursus is, dus heel veel dingen die nu spelen worden ook weer jaarlijks, en eigenlijk twee keer per jaar, in het programma ingebracht door de docenten.
Een voorbeeld is de internationalisering, dat we daar nu echt in de ontwikkeling in de stedelijke gebieden een extra dag voor hebben georganiseerd, met een excursie erbij naar Rotterdam. Super interessant programma, ik mag er zelf ook een rol in spelen. Maar ook echt iemand van de gemeente Rotterdam die bezig is met duurzaamheid en het positioneren van Rotterdam als internationale klimaatstad met een lector die een autoriteit is op het gebied van drijvend bouwen en adaptieve bouwen. Dus dat zijn allemaal actuele dingen die in het programma worden ingebracht.
De topics die in de opleiding aan bod komen omvatten eigenlijk het hele watermanagement zoals dat in Nederland plaatsvindt. Dus het gaat over hoe zit het watersysteem in elkaar, hoe is Nederland ontstaan, wat is de menselijke invloed geweest, hoe wordt Nederland beschermd, wat is het beleid omtrent water, hoe zit de hele waterketen in elkaar, hoe zit de watertechnologie in elkaar, en wat is de relatie tussen water en ruimtelijke ordening. Al die aspecten zitten in deze cursus.