Wat moet de overheid doen om in 2050 volledig circulair te zijn?

De Nederlandse overheid heeft een doel gesteld om in 2050 volledig circulair te zijn. In het kader hiervan heeft het Planbureau voor de Leefomgeving onderzocht wat de Nederlandse overheid moet doen om dit doel te behalen.

Het PBL heeft voor het eerst de circulaire stroom in Nederland in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat er in Nederland al veel organisaties zijn die zich richten op het verbruik van minder grondstoffen, maar liefst: 85.000 die werk bieden aan maar circa 420.000 mensen. Deze activiteiten zijn bijvoorbeeld: de reparatie van fietsen, garagehouders, kringloopwinkels en milieustraten.

Maar veel van deze bedrijvigheden zijn weinig innovatief. Het PBL geeft aan dat 1.500 initiatieven ook daadwerkelijk innovatief zijn. En juist deze innovatieve initiatieven zijn essentieel voor het creëren van een circulaire economie. Zo gebruiken deze initiatieven bijvoorbeeld nieuwe technologieën, business modellen of vernieuwende productontwerpen. Voorbeelden van dit soort bedrijvigheden zijn: verplaatsbare woningen, Snappcar en Bundles.

Nieuwe initiatieven komen moeilijk van de grond

Om het doel in 2050 te behalen moet de Nederlandse overheid zich richten op meer innovatieve manieren die de afvalstroom verkleinen. Het blijkt dat nieuwe initiatieven vaak lastig tot stand komen. Zo is het voor veel producenten nog niet interessant om te investeren in circulaire activiteiten. Dat is deels te wijten aan de lage prijs van grondstoffen en producten die het lastig maken om te investeren in nieuwe milieuvriendelijke activiteiten. Daarnaast is het ook niet altijd duidelijk met welke regels ondernemers rekening moeten houden binnen de wet- en regelgeving.

Het is duidelijk dat de overheid verdere stappen zal moeten zetten in haar beleid. Het eenvoudiger maken van wet- en regelgeving en ander gedrag en normen stimuleren zijn belangrijke initiatieven die de overheid moet nemen om het 2050 doel te behalen.

Bron: Rapport, Circulaire Economie in Kaart, Planbureau voor de Leefomgeving
Bekijk het gehele rapport hier.

Wilt u vanuit uw rol bijdragen aan het behalen van het 2050 doel? Wilt u meer kennis opdoen over het creëren van een circulaire economie? De opleiding Afval- en Grondstoffen Management zorgt dat u optimaal kunt meebewegen in deze markt.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je duurzame energie opwekken onder de Omgevingswet?

Het wordt erg lastig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Politieke beleidsontwikkelingen zetten namelijk …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *