De New Normal: 5 tips voor onderwijsmanagers

De New Normal is het tijdsbeeld dat zich aftekent door verschillende crises, de versnelling in ontwikkelingen en het einde van de houdbaarheidsdatum van organisatiewetenschappen. Dit is ook van toepassing op het onderwijs.

De centrale stelling van de whitepaper “De New Normal” is: hoe richt je organisaties zodanig in, dat ze zowel wendbaar als veerkrachtig zijn, als efficiënt en gefocust? Dit alles in een zeer onzekere, kwetsbare en weinig vergevingsgezinde wereld.

Hierbij worden vijf cruciale gedragingen voor (onderwijs)managers besproken:

1. Vind er wat van

Dit is geen vrijblijvend onderwerp. De goede keuzes maken het verschil tussen wel of niet overleven. We hebben te maken met een explosie aan mogelijkheden en een complexe wereld. Het vermogen desondanks concurrentievoordelen te identificeren wordt steeds belangrijker. Wees geen struisvogel.

2. Verwoest

Picasso zei: ‘Every act of creation is first an act of destruction’. Elimineer de rem op wendbaarheid. In alle aspecten van organisaties zitten ‘remschijven van het verleden’. Business planning processen formatteren oud denken over markten, klanten en concurrentie. Kweek betekenis, maar kill de dictatuur van ‘passie en leuk’ waar die te ver is doorgeschoten.

3. Vernieuw organisaties met verbeeldingskracht

En voed ze daarom met meer perspectieven dan alleen bedrijfskunde. Filosofie, theologie, psychologie, sociologie, techniek, etc. Harry Starren zegt: ‘Als we innovatie zien als beter en anders kijken, is filosofie de meest praktische studie’. En tenslotte en zeker niet de minst belangrijke: ethiek. Dat moet naar het hart van economie en bedrijfskunde.

4. Verwacht eigen bijdrage

De professional moet voorop staan (zonder die te verheerlijken). Het gaat steeds meer om competente mensen die ‘normaal’ aanspreekbaar willen zijn op hun specialistische bijdrage. Je komt er niet mee weg als je langdurig anderen het laat opknappen. De nieuwe generatie wil veel meer en eerder delen, maar is tegelijk onverbiddelijk in de verwachting van een bijdrage van de ander (naar vermogen).

5. Volhard met optimisme

Visie is wat achteraf juist blijkt, volharding levert het bewijs. Wees intelligent optimistisch: probeer altijd de kanskant te zien, zonder de complexiteit te onderschatten. Nederland heeft een uitstekende uitgangspositie. Wij leven in een rijk en gelukkig land. Uit onderzoek blijkt dat mensen die rijk zijn, bang worden te verliezen. Die angst maakt dat we vasthouden aan het bestaande. Terwijl crises de ideale voedingsbodem zijn voor transitie.

Download hier de whitepaper “De New Normal”

Meer weten?

Deze whitepaper geeft ons de voorwaarden en cruciale gedragingen, horende bij De New Normal. Tijdens het Nationaal Hoger Onderwijs Congres 2013 op 27 november besteden we ook aandacht aan het nieuwe business model en veranderingen die noodzakelijk zijn in het onderwijs.

Whitepaper “De New Normal” is geschreven door Jeroen Visscher, Jacques Pijl en Peter de Bruin van Turner. Turner is specialist in strategie-implementatie. Hun missie is het duurzaam realiseren van financiële en operationele prestatieverbeteringen van organisaties en daarmee van de mensen die er werken. ‘Écht in resultaat!’

 

Over Anemone

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *