Drie tips voor de zorgcoördinator/ondersteuningscoördinator in het onderwijs

Ben jij zorgcoördinator of ondersteuningscoördinator op jouw school of scholengroep? Dan heb jij een cruciale rol in het leven van jongeren met extra ondersteuningsbehoeften. Jij bent constant bezig met de vraag: ‘wat heeft deze leerling nodig?’ en het antwoord op deze vraag is nooit hetzelfde. De variatie en veelzijdigheid maakt het vak inspirerend. Malinda de Bruin en Cherifa Hendriks, beiden zorgcoördinator/ ondersteuningscoördinator en docent bij de opleiding voor de Zorgcoördinator in het VO & MBO, geven in deze blog tips om jezelf te ontwikkelen binnen deze veelzijdige rol.

Tegen welke uitdagingen loop je aan als zorgcoördinator/ondersteuningscoördinator?

Zorgcoördinator/ ondersteuningscoördinator is een belangrijke functie binnen een school. Jij bent medeverantwoordelijk voor het realiseren van passende begeleiding voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften. Eén van de taken uit het takenpakket bestaat uit het coördineren van het ondersteuningsteam met als doel dat elke leerling de juiste begeleiding krijgt. Verder ben je vaak ook een vraagbaak voor docenten en denk je mee in het versterken van de basisondersteuning.

Laat jezelf zien dankzij deze drie tips

De taak van zorgcoördinator/ ondersteuningscoördinator is niet alleen belangrijk, maar ook erg leuk en uitdagend. Hoe zorg je ervoor, dat jij, vanuit je rol als zorgcoördinator/ ondersteuningscoördinator, de basisondersteuning stevig neerzet? Hoe positioneer jij jezelf binnen het ondersteuningsteam? Cherifa en Malinda geven je drie tips waarmee je aan de slag kan:

  • Draag de visie van passend onderwijs uit en maak dit concreet;
  • Stem de ondersteuningsmogelijkheden af op de behoefte van de leerlingen/studenten;
  • Evalueer regelmatig of de ondersteuningsstructuur van jouw school nog steeds garant staat voor passend onderwijs aan jouw leerlingen/studenten.

Meer handvatten en technieken voor de zorgcoördinator/ondersteuningscoördinator

Wil jij nog meer handvatten om jouw rol als zorgcoördinator/ondersteuningscoördinator effectiever en efficiënter in te vullen? Volg dan de Opleiding voor de Zorgcoördinator in het VO & MBO van SBO! Deze opleiding heeft een praktische insteek en geeft handvatten en technieken die je direct inzet. Jij ontwikkelt tijdens deze zesdaagse opleiding een visie op passend en inclusief onderwijs en leert dit implementeren op jouw school. Je doet dit vanuit de wettelijke kaders waarbinnen de zorgcoördinator/ ondersteuningscoördinator opereert. Deze kaders leer je omzetten naar praktische instrumenten die cyclisch en handelingsgericht werken ondersteunen. Tijdens deze opleiding staat interactie en uitwisseling met elkaar centraal. De docenten bieden de theoretische kaders, maar stimuleren je ook om aan de slag te gaan met wat je geleerd hebt. Zij verliezen realiteit en haalbaarheid hierbij nooit uit het oog.

Ontdek het volledige lesprogramma

Wil jij meer weten over de Opleiding voor de Zorgcoördinator in het VO & MBO? Download dan de brochure! Je vindt hierin meer informatie over het programma en de leerdoelen waar jullie samen aan gaan werken. Wil je meerdere zorgcoördinatoren/ondersteuningscoördinator opleiden binnen jouw school of scholengroep? Kies dan voor een Incompany-traject op maat!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *