Opgeleid én gecertificeerd toetsdeskundige

“Zelf ben ik al jaren expert op het gebied van toetsen en examineren. Toch vond ik het goed om het officieel te maken. Én eens in de huid van mijn cursisten te kruipen. Daarom heb ik een portfolio opgebouwd en me laten beoordelen en certificeren als toetsdeskundige. Wel zo eerlijk om zelf ook geregistreerd te zijn in het NVE-register.”

Willemien Uil-Hoogerwaard Teelen
Docent en beoordelaar van de opleiding Toetsdeskundige

Wat doet een toetsdeskundige?

Opgeleid én gecertificeerd toetsdeskundigeEen toetsdeskundige adviseert over alles wat met toetsen te maken heeft (toetsbeleid, toetsprogramma, toetsorganisatie) en begeleidt toetsconstructeurs bij het opstellen van toetsen. De functie kan zowel worden uitgevoerd in publiek of privaat onderwijs als in het bedrijfsleven, zowel centraal als decentraal in de organisatie en zowel intern als extern.

Zes belangrijke vaardigheden

Een toetsdeskundige heeft zes belangrijke vaardigheden nodig:

  1. Toetsbeleid (samen met anderen) kunnen opstellen en implementeren
  2. Toetsprogramma (samen met anderen) kunnen opstellen en implementeren
  3. Constructeurs van toetsen begeleiden en feedback geven
  4. Schriftelijk en mondeling communiceren
  5. Reflecteren op en verbeteren van de eigen werkwijze
  6. Constructief samenwerken

Toetsdeskundigen hebben een veelomvattende taak. Je kunt nooit op alle vlakken even deskundig zijn. Als toetsdeskundige mag je daarom je eigen accenten leggen. Een uitgebreide beschrijving van alle rollen in een examenorganisatie vind je in de functieprofielen van de NVE.

Hoe word ik een goede toetsdeskundige?

Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen tot toetsdeskundige. Je kunt tegenwoordig zelfs een masteropleiding volgen waarin je twee jaar lang 20 uur per week ermee bezig bent. Je leert echter het meest van je eigen praktijk en de uitwisseling van ervaringen met anderen. Door je eigen toetspraktijk kritisch af te zetten tegen gewenste, maar ook haalbare toetskwaliteit, leer je wat er nog te verbeteren valt.

Opleiding Toetsdeskundige

Een toetsdeskundige heeft een diverse en veelomvattende taak. In deze opleiding wordt u opgeleid én gecertificeerd als toetsdeskundige.

We sluiten volledig aan bij het functieprofiel Toetsdeskundige van de Nederlandse Vereniging voor Examens (NVE), zodat u zich kunt inschrijven bij het NVE Register.

 

Over Teelen

Teelen maakt wijzer. Onze opdrachtgevers zullen dat graag bevestigen en daar zijn we trots op. Op het gebied van leren en toetsen hebben we een naam hoog te houden. Wij zijn op dat niveau gekomen door te geloven in onze werkwijze, door te geloven in elkaar en door een sterke intrinsieke motivatie om anderen wijzer te maken. Kennis is ontwikkeling en vooruitgang, maar ook een specialisme waarin Teelen zich onderscheidt.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *