Wat moet, kan en mag je als examencommissie in het mbo? Pascal Roes, voorzitter van de examencommissie T&I van het Graafschapcollege, wist al erg goed wat moest om aan wet- en regelgeving te voldoen. Hij zocht echter naar wat allemaal kan binnen de bestaande kaders, er mag namelijk meer dan je wellicht denkt. Welke inzichten heeft Pascal opgedaan?
De kwaliteit van het diploma
Pascal: “Ik ben recentelijk voorzitter van de examencommissie van het Graafschapcollege geworden, en daarvoor was ik vier jaar werkzaam als lid van de examencommissie. Het voorzitterschap van de examencommissie houdt voornamelijk de zorg in dat processen goed lopen en dat diploma’s volgens de juiste wet- en regelgeving worden uitgegeven. Het is dus eigenlijk de verantwoordelijkheid voor het uitgeven van kwalitatief juiste diploma’s”.
Voldoen aan wet- en regelgeving
“De afgelopen jaren hebben we ingezet op de wet- en regelgeving. Alles is goed bijgehouden en we kleuren binnen de lijntjes, waardoor we erg goede beoordelingen krijgen. Het examen staat bij ons als een huis, maar hierdoor is er wel een afstand tussen de teams en het examen. Ik ben nu op zoek gegaan naar ruimte in de regels om efficiënter en makkelijker te werk te gaan als examencommissie: niet alleen cijfers controleren, maar juist focus op de juiste afname van examens, studentbegeleiding en beoordeling. Zodat we ons als examencommissie richten op kwaliteitsborging en ervoor zorgen dat de diploma’s correct zijn”, zegt Pascal.

Op zoek naar ruimte binnen de wettelijke kaders
“Ik wil weten wat mag binnen de gestelde wettelijke kaders. Waar kunnen we flexibeler zijn en hoe kunnen we beter communiceren wat er mogelijk is?”. Pascal schreef zich daarom in voor de cursus Onderwijs- en exameninnovaties voor de examencommissie in het MBO van SBO. Hij illustreert: “Ik heb samen met de docenten gekeken naar de mogelijkheden binnen de wettelijke kaders. Waar zitten we tegen grenzen aan, waar geven we onze teams meer ruimte en waar moet de examencommissie ruimte terugnemen? Na een examen heb je tien dagen voor de inzage en een voorlopig cijfer. En als het cijfer eenmaal definitief is, kan een student geen klacht meer indienen. Wij stelden cijfers aan het eind van de opleiding vast, en communiceerden niet over de klachtenprocedure. Dat hoort eigenlijk niet zo, we moeten cijfers tussentijds vaststellen en open communiceren”.
Leren van andere examencommissies
Pascal: “De discussies die ontstonden tijdens de opleiding zijn erg waardevol geweest. Hoe doen jullie dat? Hoe geef jij processen efficiënt vorm? Dat heeft heel erg geholpen om kritisch te kijken naar de processen van onze examencommissie. De docenten creëerden ruimte voor een open discussie, en dat was een erg prettige manier om te leren”.

Innoveer jouw examencommissie
Wil jij net als Pascal ontdekken wat moet, mag en kan binnen de wettelijke kaders waarin de examencommissie opereert? Meld je dan aan voor de cursus Onderwijs- en exameninnovaties voor de examencommissie in het MBO! Wil je meer weten over het programma? Vraag dan de brochure aan. Wil je samen met jouw team aan de slag met eigen casuïstiek? De cursus is ook volledig op maat te volgen als Incompany-traject.