Passend Onderwijs in de praktijk

Over een paar maanden, vanaf 1 augustus, is Passend Onderwijs op alle scholen verplicht. Dit betekent dat kinderen die eerst speciaal onderwijs volgden, wellicht nu op uw reguliere school terechtkomen. Om dit aan te kunnen moet er waarschijnlijk nog veel aangepast worden: het kan een flinke uitdaging zijn om aan alle verschillende behoeften te voldoen.

Grotere verschillen in de klas

Ook nu al hebben leraren binnen de klas te maken met verschillen tussen leerlingen. Dit kan in onderwijs- en ondersteuningsbehoeftes, maar ook in leerstijlen en/of intelligentieniveaus. Bewustwording van de discrepanties zorgt ervoor dat meer invloed mogelijk is – in een veilige omgeving waar leerlingen goed in hun vel zitten en goed tot hun recht komen.

Extra ondersteuning voor hoogbegaafde leerlingen

Cognitief getalenteerde leerlingen zijn één van de groepen die vaak extra ondersteuning nodig hebben.

Kinderen die cognitief getalenteerd zijn, vinden in het regulier onderwijs vaak niet voldoende uitdaging om hun capaciteiten volledig te benutten. Hierdoor ontstaan er regelmatig psychische klachten, die soms zelfs tot een stoornis zoals een depressie kunnen leiden. De kinderen hebben een negatief beeld van zichzelf, het onderwijs en hun plaats in de maatschappij.

Het aanbieden van passend onderwijs bij hoogbegaafde kinderen is dan ook van groot belang.

Meer vaardigheden in gedifferentieerd lesgeven

De leerkracht heeft bij de uitvoering van Passend Onderwijs extra vaardigheden in gedifferentieerd lesgeven nodig.

Novilo, een samenwerkingspartner van SBO, heeft een maatschappij voor ogen waarin cognitief getalenteerde kinderen begeleid worden om optimaal tot hun recht komen. Met het aanbieden van workshops en opleidingen speelt Novilo in op de vraag naar goede begeleiding van deze doelgroep.

Het doorvoeren van passend onderwijs op reguliere scholen is dus iets waar Novilo zich al een aantal jaar voor inzet. Ook in de opleidingen voor ‘talentbegeleider’ komt het thema passend onderwijs aan bod. Meer weten? Kijk naar de opleidingen Talentbegeleider BO en VO of op www.novilo.nl.

Over Anemone

Bekijk ook

Podcast: AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studenten

Annemieke Bosshardt is de dagvoorzitter van de SBO Onderwijs toetscongressen. Daarnaast is ze eigenaar van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *