Prinsjesdag 2019: helaas weinig extra investeringen voor het onderwijs

De onderwijsbegroting voor 2020 brengt geen extra investeringen voor het onderwijs. De lerarentekorten zijn een groot probleem in het PO en VO, maar ook hier geeft het kabinet helaas in 2020 niets extra’s aan uit tot grote teleurstelling van o.a. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. Alle kinderen in Nederland hebben recht op goed onderwijs. Met dit lerarentekort, gaat de kwaliteit van onderwijs achteruit. Dit zou niet mogen gebeuren.

Hieronder volgt een beknopte opsomming van de belangrijkste punten en investeringen voor het onderwijs:

Doelmatigheidskorting gaat omhoog

De doelmatigheidskorting waar alle onderwijssectoren mee te maken hebben, blijft gewoon staan. Dit bedrag loopt zelfs op vanaf 2020 van 137 miljoen naar 183 miljoen euro in 2021.

Geld voor zij-instromers

Evenals in 2019 trekt het kabinet voor zij-instromers komend jaar 21,3 miljoen euro uit om nieuwe leerkrachten voor de klas te krijgen. Hiervan is 4 miljoen speciaal voor de zij-instroom van docenten voor bèta en techniekdocenten in het MBO.

Compensatie voor studentaantallen

In 2020 zal wel extra geld worden besteed aan de studentaantallen die hoger uitvielen dit jaar. Hogescholen en Universiteiten worden gecompenseerd, waardoor ze geen last zullen hebben van deze hoge aantallen. Dit zal enkel voor 2020 gelden, voor de jaren erna ligt dit nog niet vast.

Deeltijdbanen

Het kabinet wil wel dat meer vrouwen langer gaan werken, onder meer in het onderwijs. In het najaar komt er een interdepartementaal beleidsonderzoek. Want al zijn Nederlandse vrouwen tevreden met hun deeltijdbaan, volgens de Miljoennota kan je dat ook zien ‘als onderbenutting van menselijk kapitaal en vrouwelijk talent’.

Wil jij een professionaliseringsslag maken in het onderwijs? Vraag dan nu de gratis Onderwijs Opleidingsgids aan!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: Lesdoelen bereiken? Laat AI je helpen!

Waarom kun je tandpasta niet eten?! AI als hulpmiddel om lesdoelen te bereiken. “Wie weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *