‘Studenten Universiteit Twente gebukt onder stress, drank en drugs’

De huisartsenpraktijk op de campus van Universiteit Twente ziet het aantal studenten met psychische en/of verslavingsproblemen groeien. Het aantal jongeren met klachten is zodanig dat de praktijk om meer ondersteuning vraagt van Tactus, de organisatie voor verslavingszorg in Oost-Nederland. Dit meldt Tubantia.

Volgens medewerkers van de praktijk zorgt onder meer het huidige onderwijssysteem voor meer tijdsdruk en dus meer stress bij studenten. Op de Twentse universiteit is het bovendien zo dat studenten drie van de vier kwartielen (periodes waarin het studiejaar is opgedeeld, red.) moeten halen om door te mogen naar het tweede studiejaar. Studenten van de UT zouden dit systeem als demotiverend en stressvol ervaren. Op de huisartsenpraktijk komen veel studenten binnen met burnout-achtige klachten. Bij de helft van hen speelt ook een drank- of drugsprobleem.
Huisarts Cees Jansen en praktijkondersteuner Saskia Schippers maken zich zorgen over de “dranks- en drugscultuur”. Vooral bij studentenverenigingen en disputen is daar sprake van. “Per tien patiënten zijn er zeker een of twee die meer drinken dan de door mij gehanteerde veilige grens van 15 glazen alcohol per week”, zegt huisarts Jansen. Hij vindt het vooral zorgelijk dat veel studenten er lacherig over doen omdat dat alcohol ‘er nu eenmaal bij hoort’.
Uit landelijk onderzoek van het CBS bleek eerder dat universitaire studenten meer drinken dan studenten in het mbo en hbo. In dit onderzoek uit 2013 dronk 17 procent van de wo-studenten overmatig veel alcohol.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids

The (Next) Student 2018


Een van de vele onderwerpen die tijdens The (Next) Student 2018 worden besproken is stress rondom de studie en manieren om deze het hoofd te bieden. Wil je meer weten over het programma van The (Next) Student?

Bekijk het programma

Over Nationale Onderwijsgids

De Nationale Onderwijsgids is dé website voor lerend en docerend Nederland. NOG is het enige platform die alle onderwijs (gerelateerde) onderwerpen onder één dak biedt. Bent u op zoek naar naar nieuws op het gebied van bijvoorbeeld kinderopvang, basisonderwijs of universiteiten? Leest u graag opiniestukken? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan in het onderwijs? U vindt het allemaal op de Nationale Onderwijsgids.

Bekijk ook

Wat te doen als onderwijsvernieuwing lastig lijkt?

Door: Hans Vermaak, Adviseur, docent en onderzoeker complexe veranderopgaven. Dit is een lezing van een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *