Veel scholen gebruiken afgekeurd programma tegen pesten

NOGBron: Nationale Onderwijsgids

Veel scholen werken met programma’s tegen pesten die zijn afgekeurd door de speciale commissie van de overheid. Dat zou blijken uit een inventarisatie van de NOS. Het nieuwsprogramma ging langs bij diverse bedrijven en organisaties die de afgekeurde programma’s aanbieden. Deze zeggen niet minder klandizie te hebben dan voorheen. “Onvoorstelbaar”, reageert kinderombudsman Marc Dullaaert, “dat er nog zo veel scholen met niet-bewezen of zelfs schadelijke anti-pestprogramma’s werken”. Dit meldt de NOS.

Voorzitter Rinda den Besten van de PO Raad relativeert de bevindingen van de NOS in een reactie: “Iedere school is anders. Ieder schoolbestuur mag zelf bepalen hoe ze pesten willen aanpakken en welke methode ze daarvoor willen gebruiken”. De koepelorganisatie voor het primair onderwijs heeft zich destijds samen met de VO Raad verzet tegen het plan om alleen de door de commissie goedgekeurde programma’s tegen pesten toe te staan. En met succes. De sectorraden zijn van mening dat de vrijheid van onderwijs in het geding komt als de overheid lesmethodes gaat voorschrijven.

In het voorjaar van 2014 kreeg een commissie van de overheid de opdracht 61 bestaande anti-pestprogramma’s te beoordelen. Geen van de programma’s bleek aan alle gestelde criteria te voldoen. Uiteindelijk werden negen programma’s voorlopig goedgekeurd. Mogelijk dat nog meer programma’s een goedkeuring krijgen als na onderzoek hun effectiviteit wordt bewezen. Voorzitter Daan Wienke van de commissie had verwacht dat scholen vanzelf zouden kiezen voor de goedgekeurde methodes. Het tegendeel lijkt waar. Volgens de NOS is er sindsdien zelfs meer vraag naar enkele van de afgewezen programma’s en ook de jeugdzorg en GGZ maken gebruik van afgekeurde methodes.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs verwacht dat scholen vanzelf overstappen naar de goedgekeurde antipest-methodes. “Als je als school nou kunt kiezen, waarom zou je dan niet kiezen voor een methode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat die werkt?” Daarbij benadrukt de staatssecretaris dat er een nieuwe wet komt die scholen verplicht om pesten tegen te gaan.

Over Nationale Onderwijsgids

De Nationale Onderwijsgids is dé website voor lerend en docerend Nederland. NOG is het enige platform die alle onderwijs (gerelateerde) onderwerpen onder één dak biedt. Bent u op zoek naar naar nieuws op het gebied van bijvoorbeeld kinderopvang, basisonderwijs of universiteiten? Leest u graag opiniestukken? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan in het onderwijs? U vindt het allemaal op de Nationale Onderwijsgids.

Bekijk ook

Van leslokaal naar leren op afstand

Een herontwerp is nodig als we een hele trainingsdag die we normaal gesproken in een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *