Waarom gaat formatief steeds vaker samen met summatief toetsen?

Werk jij als onderwijsprofessional met formatief toetsen? De laatste jaren is de aandacht voor toetsen in het onderwijs flink gegroeid. Het gaat hierbij met name over de combinatie van summatief en formatief toetsen. Toetsen worden steeds vaker gebruikt als middel om van te leren, maar hoe zet je het als zodanig in? Willemien Uil, toetsdeskundige bij Teelen en docent bij de Verkorte opleiding Toetsdeskundige, vertelt in deze blog meer over de toekomst van toetsen.

Wat is formatief toetsen?

Een formatieve toets heeft een onderwijzende functie. Het geeft de docent een beeld van de mate waarin de lesstof begrepen is, om de stof vervolgens af te stemmen op het niveau. Formatieve toetsen zijn dan ook leerzaam voor zowel docent als leerling, aangezien je ermee meet hoe ver leerlingen gevorderd zijn. Docenten gebruiken de uitkomsten vervolgens om hun lesstof vorm te geven, zodat leerlingen hun gestelde doelen behalen.

Wat is summatief toetsen?

Een summatieve toets is een selectiemiddel dat inzicht geeft in het zakken of slagen van leerlingen. Je gebruikt deze dan ook om te bepalen of een leerling de lesstof voldoende onder de knie heeft, zodat hij of zij een vak of studiejaar kan afsluiten. Het onderwijssysteem in Nederland is zo ingericht dat deze vorm van toetsing nodig is, bijvoorbeeld bij de Cito-toets.

De combinatie van formatief en summatief toetsen

Willemien is van mening dat de functies van zowel formatief als summatief toetsen elkaar aanvullen. Ze vindt summatief toetsen waardevol, maar niet (zoveel) nodig als nu het geval is. Het is bruikbaar om toetsen te gebruiken voor een beoordelende functie, maar ook zeker om te bepalen wat leerlingen nodig hebben. Docenten zijn hierdoor in staat om hun lesstof gericht vorm te geven, waardoor leerlingen beter en meer leren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om formatieve toetsen te gebruiken gedurende het schooljaar en het jaar af te sluiten met een summatieve toets.

Word de toetsdeskundige van jouw school

Wil jij als onderwijsprofessional toetskwaliteit en –bekwaamheid op de lange termijn garanderen? Het is dan goed om actief bezig te zijn met formatief toetsen. Veel scholen experimenteren hier al mee, waardoor het werkveld constant in beweging is. Wil jij hiervan op de hoogte blijven en groeien in jouw rol als toetsdeskundige? Schrijf je dan in voor de Verkorte opleiding Toetsdeskundige van SBO! Wil jij meer weten? Download dan de brochure!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe draagt AI bij aan het leren van studenten én docenten?

Waarom verwachten we dat studenten zelf in staat zijn om leren te reguleren, terwijl we …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *