Webinar mobiel leren: ervaringen van Ank Dierckx

Deelnemers van het Nextlearning Event mochten op 21 maart 2013 als gast deelnemen aan het webinar ‘Mobiel leren’ van opleiding Onderwijskundig e-learning ontwerper door docent @marceldeleeuwe. Hieronder lees je enkele ervaringen van deelneemster @ankdierckx over dit webinar.

De opstart

Het webinar wordt uitgezonden met Adobe Connect. De docent geeft eerst uitleg over alle knoppen/toetsen die we kunnen gebruiken: geluid, hoe vraag je het woord, indeling van het scherm etc. We zien 8 mensen in beeld, die hun camera hebben aangezet. De anderen zijn niet zichtbaar, maar ik zie wel alle namen van de webinar-deelnemers in de chat-ruimte.

De interactie

De eerste vraag van de docent gaat via een poll: “Wie heeft al eerder aan een webinar deelgenomen?” Dat blijkt 56% te zijn. De 2e vraag in de poll gaat over het webinar-thema: “Wie heeft al eens mobiel geleerd?”. Dat blijkt 66% te zijn.

De chat-ruimte blijft rechts de hele tijd in beeld: de docent houdt de vragen uit de chat-ruimte continu in de gaten en dankt mensen voor elke vraag. Deelnemers geven ook problemen met de verbinding en geluid aan. Ook daar reageert de docent meteen op. Hij ziet alles! Daardoor worden deelnemers zeer actief bij het webinar betrokken: ze voelen zich gehoord en worden begeleid.

Overigens worden deelnemers op verschillende manieren bij het webinar actief gehouden: antwoorden in de chat-ruimte (de docent benoemt zaken tijdens het schrijven wat prettig is doordat er zo geen rare stilte valt), een poll, het invullen van twee of meer brainstormlijsten (gelijktijdig te zien op het scherm), het woord nemen via de microfoon, etc.

Deelnemers delen zo hun kennis en ideeën. De docent vraagt door en geeft aanvullingen. Hij geeft ook altijd zijn kennis door. Opvallend hoeveel zo’n groep weet!

De thema’s

Tijdens het webinar komen diverse vragen aan bod:

  • Wat is volgens jou definitie van mobiel leren?
  • Wat is voor organisaties een reden om mobiel leren te gaan inzetten?
  • Welke voorbeelden ken je van formeel leren en welke van informeel leren?
  • Hoe zou je zelf mobiel kunnen leren?
  • Welke soort content is bruikbaar en interessant?
  • Hoe maak je het materiaal toegankelijk (devices)?
  • Wat voor soort dingen zou je kunnen/willen vastleggen?
  • Hoe ontwikkel je mobiel leren? van supersimpel tot heel erg ingewikkeld.

Ik heb vaak webinars bijgewoond, maar nog nooit zo interactief! Echt een hele goede ervaring!

Meer weten?

Dit webinar/seminar is onderdeel van de 4-daagse opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper. Na deze opleiding bent u een betere ontwerper en goede gesprekspartner voor directies, collega’s en externe partijen zoals uitgevers en aanbieders van tools. U zorgt ervoor dat e-learning bijdraagt aan goed en effectiever leren.

Benieuwd naar het programma van het e-Learning Event 2017?

 

Over Anemone

Bekijk ook

Podcast: AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studenten

Annemieke Bosshardt is de dagvoorzitter van de SBO Onderwijs toetscongressen. Daarnaast is ze eigenaar van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *