Wet sociale veiligheid op scholen ook door Eerste Kamer aangenomen

NOGBron: Nationale Onderwijsgids

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet sociale veiligheid op scholen. Eerder was de Tweede Kamer al akkoord gegaan, maar op 26 mei heeft ook de Eerste Kamer de wet aangenomen. Door de wet zijn schoolbesturen voortaan verplicht om zorg te dragen voor de sociale veiligheid op hun school. Het bestuur mag wel zelf bepalen hoe ze hier invullen aan geven. De wet zal in augustus in werking treden. Dat meldt de VO-raad.

De meeste scholen werken er al hard aan om hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van sociale veiligheid en incidenten op school. Zo hebben scholen vaak al een beleid tegen onder andere pesten en discriminatie of werken ze hieraan. De wet sociale veiligheid maakt dit nu verplicht voor scholen.

De wet bestaat uit aanpassingen van al bestaande wetten: de wet op primair onderwijs (WPO), de wet op expertisecentra (WEC) en de wet op het voortgezet onderwijs (WVO). In de wet zijn een aantal verplichtingen opgenomen voor schoolbesturen. Zo moeten ze een sociaal veiligheidsbeleid voeren. Ook moeten ze de volgende taken beleggen bij een persoon: coördineren van het beleid ten aanzien van pesten en fungeren als aanspreekpunt in het kader van pesten. Tot slot moeten ze de sociale veiligheid van leerlingen monitoren, zodanig dat het ene actueel en representatief beeld geeft. Hieronder valt ook het welbevinden van leerlingen. Met ingang van de wet gaat de Onderwijsinspectie hier toezicht op houden.

Voortaan moeten scholen een gestandaardiseerd instrument gebruiken om jaarlijks te meten hoe het ervoor staat met het welbevinden van leerlingen en de veiligheid op school. Dit hoeft niet voor alle scholen hetzelfde instrument te zijn. Op het moment werkt de VO-raad aan de aanpassing van de leerlingentevredenheidsenquête, zodat deze aansluit bij de nieuwe wet. Deze enquête geldt dan ook als geschikt instrument.

Voldoet uw school al aan de nieuwe pestwet?

De Cursus Anti-pestcoördinator stoomt u klaar als anti-pestcoördinator voor uw school, een rol die verplicht is gesteld door staatssecretaris Dekker. Met het certificaat dat u bij deze cursus ontvangt, bent u helemaal klaar om het pesten bij u op school nóg beter te bestrijden.

Bekijk het programma

 

Over Nationale Onderwijsgids

De Nationale Onderwijsgids is dé website voor lerend en docerend Nederland. NOG is het enige platform die alle onderwijs (gerelateerde) onderwerpen onder één dak biedt. Bent u op zoek naar naar nieuws op het gebied van bijvoorbeeld kinderopvang, basisonderwijs of universiteiten? Leest u graag opiniestukken? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan in het onderwijs? U vindt het allemaal op de Nationale Onderwijsgids.

Bekijk ook

Goed teamwerk komt in veel organisaties niet tot stand

Het fenomeen ‘team’ is toe aan een grondige revisie, want de meeste teams die ‘team’ …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *