Overheid

Internetconsultatie SPUK Kansrijke Wijk 2026-2028 van start

De specifieke uitkering (SPUK) Kansrijke Wijk wordt voortgezet voor de twintig gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft hiervoor vandaag de internetconsultatie gestart. Voor deze tweede ronde – die loopt van 2026 tot en met 2028 – is ruim € 400 miljoen beschikbaar gesteld.  Met de SPUK Kansrijke …

Lees verder »

Woonbeleid: Strategische sturing voor Gemeenten

In een tijd van woningnood is effectief woonbeleid bij gemeenten essentieel voor het tegengaan van uitdagingen zoals het woningtekort van ruim 400.000 woningen in Nederland. Dit artikel geeft een overzicht van wat woonbeleid inhoudt, hoe gemeentelijke beleidsmakers met complexiteit kunnen omgaan, en welke actuele wet- en regelgeving beschikbaar is om dit proces te ondersteunen. Wat is Woonbeleid bij een Gemeente? …

Lees verder »

Grondbeleid: De Sleutel tot Effectieve Gemeentelijke Ontwikkeling

Grondbeleid vormt een cruciaal onderdeel van gemeentelijke planning en beleid, maar wat houdt het precies in en hoe kan een gemeente hier effectief mee omgaan? In dit artikel verduidelijken we de basisprincipes van grondbeleid en hoe dit in verschillende situaties kan worden toegepast. Daarbij geven we je inzicht in de verschillende vormen van grondbeleid die een gemeente kan hanteren. Lees …

Lees verder »

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk, bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden. Het standpunt benadrukt …

Lees verder »

AI-geletterdheid: vijf tips als je werkt binnen de overheid

Vijf tips AI-Act: AI-geletterdheid overheid

De Thorbecke Academie onderzocht dat overheidsmedewerkers duidelijk geïnteresseerd zijn om AI-tools, zoals ChatGPT en Copilot, te gebruiken in hun werk. Een goede ontwikkeling volgens Marianne Smits van AVK: “Als je je niet bezighoudt met AI, raak je op enig moment echt achter. Je werktijd wordt enorm verkort door AI te gebruiken. Je kunt niet tippen aan de denkkracht van AI”. …

Lees verder »

Hoe beïnvloed jij beleid effectief als jurist van de gemeente?

Als jurist van de gemeente moet je tegenwoordig écht specialist zijn. Je moet jezelf verdiepen binnen jouw eigen terrein, maar er wordt ook verwacht dat je besef hebt van andere juridische onderwerpen. Dit is zeker het geval als je in een managementrol zit of als je regelmatig geconfronteerd wordt met andere juridische vraagstukken. Hugo Doornhof, advocaat met jaren ervaring in …

Lees verder »

Goed programmamanagement: je moet koffie lekker vinden

“Programmamanagement draait om relaties bouwen. Je bouwt die relaties door koffie met elkaar te drinken, gesprekken te voeren en de wil hebben om samen te werken”, zegt Mirella Jacobs, al ruim twaalf jaar actief als project- en programmamanager. Ze vertelt over de waarde en principes van programmamanagement en welke competenties jij nodig hebt om complexe programma’s tot een succesvol einde …

Lees verder »

Wat is het belang van gegevensuitwisseling in het sociaal domein?

Gemeenten en andere overheidsorganisaties zien de urgentie van gegevensuitwisseling om samen problemen aan te pakken. Privacywetgeving maakt dit ingewikkeld, maar een nieuw wetsvoorstel opent mogelijk deuren. De Verzamelwet gegevensbescherming past diverse wetten, waaronder de AVG, op bepaalde onderdelen aan. Hierdoor zou een wettelijke basis ontstaan waarbinnen diverse beroepsgroepen persoonsgegevens mogen verwerken, zoals curatoren, accountants en de Raad voor Rechtsbijstand. Waarom …

Lees verder »

De AI wet is in werking getreden: wat nu? 5 Tips

AI Act - verplichting AI-geletterdheid

Het is erg belangrijk om AI niet alleen te begrijpen, maar er ook veilig en ethisch mee te werken. Mede hierom is de AI Act in werking getreden op 2 augustus 2024 (en per 2 augustus 2027 geheel van kracht). De AI Act dient ervoor te zorgen dat AI-systemen binnen Europa transparant, betrouwbaar en respectvol omgaan met grondrechten. Wat betekent …

Lees verder »