Netwerk- en Ketenregie: 9 tips uit de praktijk

Optimaal samenwerken en verbinden, hoe doe je dat? Oud-deelnemers van de opleiding Netwerk- en Ketenregie geven tips die zij hebben geleerd tijdens de opleiding en gebruiken in hun dagelijkse praktijk.

Lees de tips:

  1. “Luister vooral goed naar dat wat er gezegd wordt. In een netwerk hoor je namelijk wat er in het proces wel of niet loopt. Benoem de signalen, noteer ze en geef aan of het direct opgepakt kan worden en wie vanuit het netwerk dat gaan doen. Of is het een signaal dat meer tijd nodig heeft en wel gehoord wordt maar niet direct wordt opgelost. Zo neem je samen de verantwoordelijkheid en wordt er geluisterd naar de signalen. Zo kom je altijd in gesprek over belangen en de relatie. Dat is de basis om samen te werken en ook stappen te zetten. Om veranderprocessen goed vorm te geven helpt “de theorie U“ altijd. Neem de tijd om de U door te gaan en neem dat mee in het managen van verwachtingen.”

  2. “Niet de methodiek staat centraal, maar de weg om die methodiek toe te passen in de praktijk. Dit vraagt kennis van de methodiek, maar vooral een aantal communicatieve vaardigheden. Het zijn juist die vaardigheden die het verschil maken in de praktijk. Het is fijn om daar mee te trainen, in combinatie met die methodiek.”

  3. “Betrek op tijd de eigen organisatie bij de ontwikkelingen en creëer draagvlak binnen de eigen organisatie. Anders kun je nog zulke mooie ketenafspraken maken, maar draagvlak binnen de eigen organisatie is van fundamenteel belang voor een succesvol vervolg.”

  4. “Choose your battles.”

  5. “Verbeter de prestatie door te investeren in de relatie! Juist in netwerken en ketens is een goede relatie, gefundeerd op wederzijds begrip en vertrouwen, essentieel voor succes. Hieraan bouwen gaat niet vanzelf, maar betekent echt dat je in een relatie moet investeren.”

  6. “Een eyeopener vond ik echt hoe organiseer je de samenwerking of hoe is de samenwerking georganiseerd. In mijn geval stond er al een samenwerking en was de wijze van organisatie waar voor mij helder werd waarom bepaalde knelpunten in de opgave bestonden.”

  7. “In de samenwerking met andere organisaties is het belangrijk om een gezamenlijke opgave te zoeken. Je acteert in deze samenwerking op basis van nevengeschiktheid. Desondanks zul je tegen weerstand aanlopen. Investeren in de relatie is daarom super belangrijk. Waar komt deze weerstand vandaan (onbegrip – onmacht)?

    Belangrijk is om hierbij als regisseur, je oordeel zo veel mogelijk uit te stellen. Luister naar de ander, absorbeer, spiegel en valideer! Probeer niet meteen te gaan overtuigen…mijn ervaring is dat het dan stuk loopt. Probeer begrip te tonen en de kern van het probleem te begrijpen. Soms zit het antwoord (de oplossing) al verhuld in het verhaal van je gesprekspartner.”

  8. “Creëer draagvlak om een plan tot uitwerking te kunnen brengen.”
  9. “Als tip heb ik toch een aantal kernzaken onthouden die ik voor mezelf elke keer herhaal:
  • Plezier hebben in het samenwerken, successen delen
  • Regievoeren op doelen en resultaten
  • Als programmamanager af en toe op je handen gaan zitten en de stuurgroep laten sturen
  • Mensen zijn verschillend, dus ook de manier waarop ze in de samenwerking zitten is anders”

Tijd voor een nieuwe aanpak!
Leer optimaal samenwerken en verbinden

Tijdens de opleiding Netwerk- en Ketenregie leer je binnen 5 dagen hoe je effectief samenwerkt in de onverwachte dynamiek van ketens en netwerken. Meer informatie?

Bekijk de opleiding

Over admin

Bekijk ook

Hoe betrek je alle verantwoordelijken bij jouw beleidsadvies?

Uiteenlopende belangen en verantwoordelijken: als niet duidelijk is voor wie en wat je beleidsadvies schrijft, …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *