Wordt de privacywetgeving geschonden door een nieuwe wet?

De AVG, de privacywetgeving die persoonsgegevens dient te beschermen, komt in het gedrang door een nieuwe, tijdelijke wet om het gevaar van cyberbedreigingen te verkleinen. De AIVD en MIVD zijn hierdoor in staat om hun bestaande bevoegdheden effectiever en sneller in te zetten. Het geeft hen echter ook de mogelijkheid om naar eigen inzicht te mogen aftappen en hacken, ook bij commerciële partijen. Privacy en iedere vorm van bescherming voor persoonsgegevens vervalt hiermee, ook voor onschuldige internetgebruikers aangezien de AIVD en MIVD niet weten wat en waar te zoeken. De privacywetgeving en AVG beschermt jouw persoonsgegevens dus niet meer door deze nieuwe wet.

De bevoegdheden omtrent de privacywetgeving onder de nieuwe wet

De nieuwe, tijdelijke wet ziet het levenslicht omdat landen als Rusland en China digitale aanvallen op Nederland uitvoeren, bijvoorbeeld om te spioneren, beïnvloeden of saboteren. Deze aanvallen vinden steeds regelmatiger plaats, omdat zij gevoelige informatie willen stelen of onze vitale infrastructuren willen saboteren. China en Rusland beschikken voor de aanvallen over een digitale infrastructuur die voortdurend van positie wisselt. Deze cyberdreiging vereist een snelle en effectieve oplossing en een dekkend waarborgenstelsel. Dit is de reden dat ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Kajsa Ollongren (Defensie) een voorstel hebben gedaan voor de nieuwe wet. Het is namelijk noodzakelijk om zicht te houden op de cyberdreiging.

De AVG wordt geschonden door de nieuwe wet

De tijdelijke wet helpt de AIVD en MIVD om sneller en effectiever invulling te geven aan bevoegdheden, zoals onderzoeksopdrachtgerichte interceptie (bulkinterceptie) en het verkennen en binnendringen van kwaadwillende, geautomatiseerde netwerken. De aanpak van cyberaanvallen moet erg dynamisch zijn, vandaar dat deze wet de risicoanalyse op voorhand van een onderzoek laat vervallen. De AIVD en MIVD weten echter niet wat en waar ze moeten zoeken, dus zoeken ze naar patronen die een indicatie zijn voor illegale cyberactiviteit. Het is zonder de risicoanalyse op voorhand mogelijk dat persoonsgegevens van onschuldige mensen gevonden en geanalyseerd worden. Dit is in strijd met de privacywetgeving omschreven in de AVG en dus zou een andere manier om cyberdreiging tegen te gaan wellicht beter zijn.

De cursus Praktische Toepassing Privacywet AVG & Uitvoeringswet AVG

Wil jij beter op de hoogte zijn van de geldende privacywetgeving en de AVG, bijvoorbeeld om te weten wat het nu precies betekent voor jou? Of wil jij juist concreet weten hoe je informatie deelt zonder de privacywetgeving te schenden? Schrijf je dan in voor de cursus Praktische Toepassing Privacywet AVG & Uitvoeringswet AVG van SBO. Deze cursus leert jou wat wel en niet mag met persoonsgegevens, zodat jij concreet advies kan geven over privacygerelateerde vraagstukken. Al meer dan 500 cursisten gingen je voor en zeggen het volgende over de cursus:

  • “De theorie van de wet gecombineerd met het gebruik in de praktijk geeft een goed beeld van de AVG.”
  • “Het is een meerwaarde dat ik het geleerde direct kan toepassen.”
  • “De deskundigheid van sprekers is goed bevallen, net als het cursusmateriaal.”
  • “Het (hoge) niveau van de cursus bevalt goed, ook het feit dat de materie vanuit verschillende visies werd belicht, vind ik een groot pluspunt.”

Kies voor een bedrijfsopleiding

Speelt de AVG en de privacywetgeving een grote rol in jouw werkveld, bijvoorbeeld omdat je werkt met persoonsgegevens? Het is dan wellicht goed om iedereen binnen jouw organisatie op de hoogte te brengen van de regels, om eventuele boetes te voorkomen. Kies dan voor een Incompany-traject van SBO. Deze bedrijfsopleiding brengt iedereen in jouw organisatie tegelijk op hetzelfde kennisniveau en omdat iedereen elkaar scherp houdt, gaat er geen kennis verloren na verloop van tijd. De opleiding is afgestemd op jouw leerdoelen en bevat concrete voorbeelden uit jouw praktijk, waardoor de informatie direct toepasbaar is. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Bence Berki door te bellen naar +31 40 29 74 980 of stuur een e-mail naar bence.berki@sbo.nl.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Online monitoring | Privacyaspecten

Voor gemeenten blijft het lastig wat wel of niet mag volgens de privacy wet bij …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.