Brandweer waarschuwt over brandveiligheid bij hoogbouw

Onlangs verscheen in een interview met het AD dat de brandweer zich grote zorgen om de brandveiligheid van hoogbouw. Esther Lieben werd hierover geïnterviewd en zij is brandweercommandant en landelijk portefeuillehouder incidentbestrijding bij de brandweer. Zij geeft aan dat de brandweer zich zorgen maakt om de forse toename van hoogbouwprojecten, doordat de veiligheid te vaak ‘onderaan’ de prioriteitenlijst staat.

Hoogbouw

In de gehele Randstad worden op dit moment hoge torens gebouwd die de 100 meter ruimschoots overschrijden. Hoogwerkers komen tot 30 meter hoogte. Daarboven kan de brandweer de brand alleen van binnenuit bestrijden. Ze geeft in het AD aan dat als een toren helemaal in brand vliegt, zij niemand meer kunnen komen redden. Bewoners overleven een dergelijke brand alleen als er vooraf is nagedacht over vluchtroutes, brandwerend materiaal, scheidingswanden en interne blusinstallaties. Volgens Lieben moet zo’n 10% van de bouwkosten gereserveerd worden voor brandveilig bouwen. Daarnaast pleit ze voor het gebruik van betere bouwmaterialen.

Brandgevaarlijke panden

Een voorbeeld waar het volledig mis ging, was de brand in de Grenfell tower inLonden. Na de brand in de Grenfell tower was er grote ophef in binnen en buitenland over brandgevaarlijke gevelplaten. Deze platen zijn er veelal nog, maar de ophef is inmiddels weer weg. Onlangs presenteerde de gemeente Nijmegen de resultaten van een inventarisatie van panden met gevelbeplating waarvan de brandveiligheid mogelijk in het geding is. Dit blijken er maar liefst 62 te zijn.

Minister Ollongren gaf gemeenten vorig jaar nog de opdracht om een inventarisatie van mogelijke risicopanden in hun stad te maken. Naar verwachting wordt dit overzicht binnen enkele maanden gepresenteerd.

Meer weten?

In de opleiding Brandveiligheid van gebouwen leer je hoe je de brandveiligheid in jouw pand waarborgt en voldoet aan wet- en regelgeving. Je leert wat jouw taken zijn bij het beheer van het gebouw en hoe je brandgevaarlijke situaties voorkomt.

In de opleiding ‘Veiligheid van Gebouwen’ leer je op het gebied van brandveiligheid op de juiste manier te handelen zonder zelf expert te zijn. Daarnaast komen andere gebouwgebonden risico’s aan bod zoals; asbest, constructierisico’s en legionella. Je leert op een praktische wijze om de veiligheid van jouw gebouw in kaart te brengen en de risico’s te beheersen.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Dreigingen tegen Nederland urgenter in een wereld van grote onveiligheid

Voor de veiligheid van Nederland heeft de AIVD in 2023 niet alleen veel maar vaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *