eHealth: project leiden ipv lijden

Geschreven door Saskia Timmer, directeur Changinghealthcare

Iedere organisatie die zich bezighoudt met eHealth implementatie heeft bepaalde doelen voor ogen. De belofte van eHealth klinkt rond de managementtafel, men spreekt over meer efficiëntie en de cliënt in regie. Op zoek naar een projectleider dus. Daarbij wordt vaak voorbijgegaan aan het feit dat een project leiden zeker leuk is maar absoluut geen hobby is. Projectleiderschap vraagt om kennis en ervaring. Zonder dat ontstaat projectlijdenschap.

Ik heb het vaak gehoord. In de organisatie wordt een eHealth project gestart, dus op zoek naar iemand die dit project(je) kan ‘doen’. Meestal is er wel een enthousiasteling te vinden, die met veel plezier met deze nieuwe taak aan de slag gaat. Om er na enige tijd achter te komen, dat dit lastiger is dan gedacht. Bijvoorbeeld niet te combineren in de daarvoor gegeven uren of je 2 (twee?) opdrachtgevers zijn onbereikbaar of het oneens met elkaar.

Een goede projectleider blinkt uit doordat hij weet samen te werken, de strategische koers kan bewaken en tijdig de juiste mensen informeert of aan de jas trekt. Een goede projectleider weet dat hij maar 1 opdrachtgever heeft (ja echt waar). Een goede projectleider verstaat zijn vak en loodst zo de organisatie naar de vooraf bepaalde doelen.

Helaas gaat het hier vaak mis. En dat vind ik vooral jammer omdat daarmee de belofte van eHealth niet waargemaakt wordt. De organisatie die een projectleider uit haar midden werft zou er goed aan doen deze te scholen, zodat hij de juiste kennis en kunde voor de klus heeft. En reken maar dat die investering zich terugbetaalt:
in de vorm van een soepeler implementatietraject, met vooraf beter gedefinieerde resultaten en verwachtingen met een eindresultaat binnen het realistische tijdspad waar de hele organisatie trots op mag zijn!

Interesse in een opleiding?
Samen met SBO heeft Changinghealthcare de allereerste Nederlandse opleiding over implementeren van eHealth ontwikkeld. De opleiding wordt in samenwerking met implementatie experts uit het eHealth veld aangeboden. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding. 

Over heijnej

Bekijk ook

Ondermijnende georganiseerde criminaliteit in tijden van de corona crisis

De hele wereld staat momenteel in het teken van het corona virus. Terwijl de reguliere …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *