Waarom is risicomanagement onmisbaar voor de continuïteit van uw bedrijf?

Als ondernemer bent u waarschijnlijk vooral gericht op het pakken van kansen en zorg dragen dat uw bedrijf loopt. Het is belangrijk om de kwetsbaarheden en parels van uw bedrijf in kaart te brengen, zodat u inzichtelijk heeft waar uw bedrijf risico’s loopt.

Kwetsbaarheden en parels van uw bedrijf in kaart brengen

Iedere organisatie heeft namelijk andere kwetsbaarheden en parels die de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar kunnen brengen. Enkele voorbeelden:

  • IT Storing: Bij een gespecialiseerd IT bedrijf kan het grootste risico zijn dat alle computers uitvallen en daardoor belangrijke data verloren gaat.
  • Personeel: Wanneer bij een productiebedrijf personeel uitvalt door ziekte of weggaat i.v.m. een andere baan, kan u onvoldoende mankracht hebben om werkzaamheden op tijd uit te voeren. Uw klanten kunnen weglopen naar de concurrent als u hierdoor niet op tijd kunt leveren.
  • Invloed van buitenaf: Als uw bedrijfspand door brand wordt getroffen en hierbij gevaarlijke stoffen vrijkomen, kan dit niet alleen materiële maar vooral imagoschade opleveren. Door deze imagoschade kunt u negatief in het nieuws komen waardoor (onder)leveranciers geen zaken meer met u willen doen.

Maar hoe krijgt u grip op risico’s?

De risico’s kunnen uw doelstellingen in de weg staan of zelfs de toekomst van uw bedrijf in gevaar brengen. Het is dus raadzaam om grip te krijgen op de risico’s van uw bedrijf. Dit doet u met een goed risicobeleid. Met een goed risicobeleid kunt u namelijk beter anticiperen op mogelijke risico’s en effectieve beheersmaatregelen nemen om de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen. In het voorbeeld van de IT Storing: Zorg dat u uw data op meerdere externe locaties opslaat zodat dit niet verloren gaat.

Op 26 september 2019 gaat de opleiding Business Continuity & Resilience Management van start. In deze opleiding leert u:

  • Het in kaart brengen van de essentiële bedrijfsonderdelen van uw organisatie;
  • Het identificeren van potentiële bedreigingen en bepalen van de impact hiervan op uw organisatie zodat u hiertegen weerstand kunt bieden;
  • Een doorstart te maken om gevolgschade te beperken;
  • Uw organisatie weerbaar en veerkrachtig te maken om effectief te reageren.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Congresverslag Jonge Aanwas uit de criminaliteit – 21 maart 2024

Op 21 maart 2024 vond de 2e editie van het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit plaats …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *