Cyber security awareness

In aanloop naar het Cyber Security Event op 29 november 2016 op The Hague Security Delta Campus interviewden wij Foppe Vogd, ambassadeur van de awareness game Elevator van het CIO Platform Nederland. Foppe is spreker op dit event en in het middagprogramma is er gelegenheid de game te spelen. Foppe geeft zijn persoonlijke visie op Cyber security.

Foppe is de grondlegger van het CIO Platform Nederland. Na 15 jaar gestopt als programma directeur en  erelid van deze vereniging. Foppe is nu ambassadeur voor de awareness game.

Wat zijn actuele ontwikkelingen op het terrein van cyber security?

Criminelen worden steeds gewiekster en veel jonge mensen die voor een carrière kiezen in de “technische” ICT geven aan een goed belegde boterham te kunnen verdienen op het gebied van cybercrime. Het baart zorg dat een groot deel niet uitsluit dat dit ook wel eens in de minder ethische wereld kan zijn.

Welke trends houden jullie nauwlettend in de gaten?

Hiervoor kan ik niet direct onderwerpen noemen want cybercrime als geheel is een trend die elk individu en iedere organisatie op de voet moet volgen. Voor mij is het belangrijk de ontwikkelingen aan de menskant goed in de gaten te houden.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen op het terrein van cyber security en op welke manier kunnen we dit gezamenlijk aanpakken?

Het is bekend dat dit een oneindige wedloop is tussen criminelen en de “gewone” wereld. Vanuit technologisch perspectief kunnen we deze strijd niet winnen en daarom zal naar mijn mening de mens steeds meer de cruciale factor worden. Op metaniveau is overleg tussen overheid en bedrijfsleven en gezamenlijk acteren met concrete programma’s noodzakelijk. In het CIO Platform Nederland delen de leden hun kennis en ervaring op dit gebied. Deze uitwisseling moet veel breder in BV Nederland gestalte krijgen.

Hoe zie jij de toekomst van de ICT sector, wat zijn veelbelovende innovatieve aanpakken rondom cyber security?

ICT is de economische motor en dat zal alleen maar belangrijker worden. Overleven zonder ICT is een utopie. Cybercrime zal hierdoor alleen maar intensiever en geavanceerder worden. Er zijn veel initiatieven in B.V. Nederland en internationaal die ieder voor zich veelbelovend zijn. Het zou nog succesvoller zijn als de krachten nog meer gebundeld worden en nog meer openheid gaat ontstaan in de dialoog over cybercrime. De wet melding datalekken is een voorbeeld hiervan, maar dan moet wel alles op orde zijn, van melding en registratie tot en met een goede afhandeling en het delen van de leermomenten.

Wat ik zelf onderbelicht vindt is de echte aandacht en bereidheid te investeren in het gedrag van de mensen. Daar ligt nog een uitdaging voor bestuur, management en medewerkers van veel organisaties. Misschien is dat wel de belangrijkste noodzakelijke innovatie. Met de traditionele aanpak gaat het naar mijn mening niet lukken.

Cyber Security Event 2016: waarom moet men deelnemen aan het event en wat kunnen bezoekers verwachten?

Alle aspecten van cybercrime komen aan de orde en de deelnemers gaan naar huis met veel bagage uit de sessies. Even belangrijk is dat je veel professionals ontmoet van andere organisaties die eenzelfde worsteling hebben. Een unieke gelegenheid om te netwerken en kennis en ervaring uitwisselen. Last but not least de mogelijkheid kennis te nemen (je kunt zelf spelen) hoe de awareness game Elevator van het CIO Platform Nederland je kan helpen een boost te geven waar het awareness en alertheid op het gebied van cybercrime.

cybervoorkantMeer weten?

Op het Cyber Security Event 2016 hoort u hoe u uw organisatie beschermt tegen cybercrime en datalekken. Benieuwd naar het programma?
Bekijk het congresprogramma

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *