België en Nederland kunnen leren van elkaars aanpak van ondermijning

Dat in grensstreken veel ondermijnende criminaliteit voorkomt is geen toeval. Criminelen pendelen graag tussen landen op en neer, opdat bestrijdingsapparaten geen vat op hen krijgen. Dat weten ze in België ook. We vroegen Kris Renckens, directeur Veiligheid gemeente Antwerpen, hoe het staat met de bestrijding van ondermijning bij onze zuiderburen en wat we over en weer van elkaar kunnen leren.

Hoe kenmerkt ondermijning en georganiseerde criminaliteit zich in de Vlaamse grensgemeenten?

“Langs onze hele grens met Nederland – van Oost-Vlaanderen tot Belgisch Limburg, dat grenst aan Nederlands Limburg – zien we dezelfde problemen als in de Nederlandse grensstreek: hennepteelt, synthetische drugs en cocaïnehandel, waarbij het opvalt dat er vaak Nederlanders bij betrokken zijn, met name in de aansturing en organisatie. Naar mijn inschatting is de Antwerpse haven voor criminelen aantrekkelijker dan de Rotterdamse haven, omdat de haven van Antwerpen zich over een groter gebied uitgestrekt is en goed bereikbaar is. In Rotterdam is een groot deel van de haven afgesloten; daar kom je niet zomaar bij.”

En in de aard van de drugscriminaliteit?

“In Antwerpen tref je relatief veel cocaïne aan. In de grensstreken en richting Limburg ligt het accent op de hennepteelt en de synthetische drugs. Verder zie je daar ook motorbendes. Wij hebben last van het waterbedeffect. Nu Nederland motorbendes op de korrel heeft komen die meer naar onze kant van de grens. In Poppel heeft een bende die uit Nederland komt nu een clubhuis.”

Hoe werkt u op bestuurlijk vlak grensoverschrijdend samen aan de aanpak van ondermijning?

“We zijn daarin nog zoekende. Ons valt op dat behoorlijk wat Nederlanders in Antwerpen een café, een shisha lounge of een bruidsmodezaak openen. Ik zou daar graag een overzicht van hebben en die lijst dan delen met Nederland om te zien wat de achtergrond van de mensen is, maar waar moet ik zijn? In Breda, Tilburg of Eindhoven? Of juist in Den Haag? Of moet ik bij het Fonds van 100 miljoen zijn, jullie ondermijningsfonds? Ik ben benieuwd of die mensen bekend zijn in Nederland.”

Wat kan Nederland van België leren op het gebied van een gedegen aanpak van ondermijning?

“Als het gaat om prostitutiebeleid en handhaving daarop weten wij in België beter wie er in die industrie werken, waar de dames vandaan komen en wat hun leefomstandigheden zijn. Dat hebben mijn Nederlandse collega’s mij zelf verteld.”

En wat kan België van Nederland leren op dit gebied?

“Best veel, is mijn indruk. Wij hebben bijvoorbeeld niet zo’n ondermijningsfonds zoals jullie. Maar ook op het gebied van wetgeving, organisatie en inhoud zijn jullie verder dan wij, al moet ik daarbij aantekenen dat de aard en met name de omvang van de problemen bij jullie anders zijn. Wij hebben bijvoorbeeld geen wietindustrie en ook geen coffeeshops. De problemen in Nederland komen voor een deel voort uit het feit dat bij jullie lange tijd nog grondstoffen verkrijgbaar waren die elders in Europa verboden waren. Grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van synthetische drugs. Dat hele coffeeshopbeleid van jullie, waarbij de verkoop is toegestaan maar de teelt verboden is, is natuurlijk best merkwaardig. Je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat dat issues zou geven.”

Andere zaken?

“Wij Belgen kunnen een voorbeeld nemen aan Nederland als het gaat om wetgeving en om de snelheid van handelen. Dat komt door de verknipte staatsstructuur van België met zijn vele overheden. Als optreden als één overheid in Nederland al een opgave is, dan is het in België een haast onmogelijke opdracht. Maar we doen ons best en roeien met de riemen die we hebben.”

Op zoek naar meer verdieping over ondermijning:

Tijdens de 8-daagse cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leert u o.a.:

  • Hoe u een strategie bepaalt voor de beste aanpak
  • Hoe u barrières kunt opwerpen tegen criminele activiteiten
  • Welke bestuurlijke instrumenten beschikbaar zijn
  • Hoe u criminele netwerken kunt ontmoedigen om zich te vestigen
Download de brochure

Noteer alvast in uw agenda en reserveer!

Noteer alvast de nieuwe datum en locatie van de 5e editie van het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit in je agenda: 16 september 2020 – Den Bell Antwerpen.

Vorige 4 edities uitverkocht!
Wij adviseren je tijdig een plaats voor deze nieuwe editie van het congres te reserveren. Voorkom teleurstellingen en profiteer tevens van het vroegboektarief dat kan oplopen tot € 200,-!

Reserveer uw plaats

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

eBook met podcasts over de aanpak van ondermijning & georganiseerde criminaliteit

Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit groeit. Criminele organisaties verstevigen hun grip op sociale, politieke, economische en …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *