Ben jij voldoende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als QHSE-manager?

Als QHSE-manager ben jij verantwoordelijk voor het kwaliteit-, gezondheid-, veiligheid- en milieubeleid in jouw organisatie. Je krijgt dus met erg veel verschillende afdelingen, wet- en regelgeving en projecten te maken, waarvan je nooit allemaal op de hoogte kan zijn. Hoe geef je jouw rol in de organisatie zo vorm dat QHSE binnen alle processen hoog op de agenda staat? Herbert Eppinga, Senior Consultant QHSE Management bij Bilfinger Engineering, vertelt hier meer over.

Taken en verantwoordelijkheden van de QHSE-manager

Herbert: “In de meeste gevallen moet de QHSE-manager de directie adviseren. Als de directie namelijk hun gang kan gaan, weet je niet altijd zeker dat QHSE hoog op de agenda staat. Dit is wel belangrijk, want de directie bepaalt over het beleid én de middelen om dat beleid uit te voeren. Het advies van de QHSE-manager moet de directie beïnvloeden om QHSE mee te nemen in het beleid”.

Wetten en regels omtrent kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu

Natuurlijk zijn er wettelijke eisen, ISO-standaarden en vergunningen waar je aan moet voldoen. Een ontwikkeling in deze wettelijke eisen is de introductie van de Omgevingswet. Deze wet heeft geprobeerd veel samen te voegen en slimmer op te zetten, maar de uitvoer en het controleren ervan is nog onontgonnen gebied. De grootste verandering voor de QHSE-manager sinds de Omgevingswet is het lokaal kijken. Je mag bij bestemmingsplannen nu per gebied een andere milieuimpact hebben, om zodoende te voldoen aan de stikstofdepositiewaarden. Dit én de bijbehorende vergunningaanvragen, worden steeds meer lokaal geregeld. Het is belangrijk om dit op tijd te doen”, aldus Herbert.

Uitdagingen vanuit de Omgevingswet

Je weet nog niet precies wat de gemeenten in jouw regio willen, dus je moet de bestemmingsplannen van de toekomst goed in de gaten houden. Bilfinger Engineering krijgt veel te maken met bedenken en uitvoeren van plannen van bouwprojecten, en daarna ook het krijgen van personeel. Je krijgt hierbij te maken met verschillende vergunningen, van werk- tot milieuvergunning. Deze vraag je aan bij allerlei verschillende overheden, van lokaal tot centraal. Dat is snel complex, dus daar moet je als QHSE-manager orde in scheppen. Mijn belangrijkste tip hiervoor: zorg dat je op het juiste moment met een specialist om tafel gaat”, adviseert Herbert.

Bedrijfsprocessen structureren

Herbert: “Als je kijkt naar het projectenportfolio van een bedrijf, krijg je hier vaak met verschillende milieugebieden te maken. Dit varieert van geluid, bodem tot water. Wij hebben op al deze gebieden verschillende specialisten in dienst. Zij komen op diverse momenten tijdens milieuvergunningstrajecten in beeld om ervoor te zorgen dat je tijdens zo’n traject aan alles denkt waar je aan moet denken en de vergunningen op tijd zijn aangevraagd. Anders kunnen projecten maandenlang stilliggen, doordat de vergunningaanvraag in behandeling is. Als je bijvoorbeeld een milieuvergunning nodig hebt voor de uitbreiding van jouw fabriek, maar je hebt dat niet door, vertraagt je project maandenlang. Dit kost bakken met geld. Jezelf omringen met specialisten is dus erg verstandig. Als QHSE-manager houd je toezicht op al die verschillende wettelijke kaders en normen, om alle processen te structureren. Dit begint bij de eigen werkprocessen goed inrichten en risico’s goed kennen, zodat je aan de diverse eisen van stakeholders kan voldoen. Als QHSE manager moet je goed in staat zijn kennis van buiten te halen als die zelf niet hebt”.

Positionering in jouw organisatie

Als QHSE-manager moet je jezelf bewust zijn van je rol. Hoe heb jij jezelf gepositioneerd in jouw organisatie? Dit is bepalend voor hoe jij je kan ontwikkelen tijdens de opleiding QHSE-manager. Uitgangspunt is dat je herkent welke activiteiten jij in jouw rol moet beheersen. Elke bedrijfsactiviteit kan namelijk een gevaar voor de veiligheid vormen, bijvoorbeeld zelfs in het bestellen van spullen. Als je een verkeerde schroef bestelt, kan deze na verloop van jaren wegcorroderen. Voordat er iets besteld wordt, moet je dus eerst terug naar de productspecificaties. Inkoopmanagement is dus een erg groot onderdeel van het voorkomen van ongevallen. Het stuk veiligheid zit dus overal in de organisatie, daarom moet je jouw rol als QHSE-manager goed leren kennen”, aldus Herbert.

Geef effectief invulling aan jouw rol

De opleiding QHSE-manager van SBO neemt ieder jaar de laatste ontwikkelingen in wet- en regelgeving mee. Elk jaar veranderen de wetten en van die updates moet je op de hoogte zijn om de processen te structureren. Daarna is het verstandig om verantwoordelijkheden te verdelen naar expertise, daar nemen we je tijdens de opleiding in mee”, sluit Herbert af. Wil jij de nieuwste wettelijke eisen vertalen naar een praktische werkwijze passend bij jouw rol in de organisatie? Meld je dan aan voor de opleiding QHSE-manager. Vraag de brochure aan voor een overzichtelijk programmaoverzicht. Deze opleiding is ook volledig op maat als Incompany-traject te volgen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *