Verklaring van ministerie van JenV over spoedoverleg met politie en OM over boerenprotestacties

De minister van Justitie en Veiligheid, de politie en het Openbaar MInisterie (OM) hebben vanochtend spoedoverleg gehad over de boerenprotestacties van de afgelopen dagen, de snelwegblokkades door Extintion Rebellion en protesten waarbij verwerpelijke leuzen worden gescandeerd.

De maat is vol: dit is geen demonstreren, dit zijn geen protesten, dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. Daar komen de actievoerders niet mee weg. Het OM en de politie treden in samenwerking met het bevoegd gezag stevig op en nemen ook de mogelijkheden voor beboeten en vervolgen achteraf daarin mee. De identiteitsgegevens worden vastgesteld en geregistreerd. Het OM heeft de indruk dat maandagavond ernstige strafbare feiten zijn begaan. Er zijn inmiddels twee personen aangehouden. Deze acties ondermijnen het draagvlak voor het demonstratierecht. Van het demonstratierecht mag geen misbruik worden gemaakt.

Maandagavond zijn er verschillende snelwegen zijn geblokkeerd, er is met landbouwvoertuigen op de snelweg gereden, er is vuurwerk afgestoken en er zijn branden gesticht. Dit levert gevaarlijke situaties op voor weggebruikers en hulpverleners. Er is samen teruggekeken op de acties, de handhaving en de mogelijke vervolging van de actievoerders die zich ernstig hebben misdragen. 

Gisteren is een nationaal staf grootschalig bijzonder optreden gestart. Dit betekent dat de politie zich landelijk prepareert om snel de inzet en politiecapaciteit te kunnen verdelen en op deze manier zo effectief mogelijk op te treden, ook bij eventuele toekomstige incidenten waarbij sprake is van dergelijke strafbare feiten. In de komende periode zal er zoveel als mogelijk direct worden opgetreden tegenover actievoerders die misdrijven plegen. Als dat niet anders kan worden zij achteraf beboet en vervolgd.

Meer weten?

Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de cursus Omgaan met maatschappelijke onrust, polarisatie & radicalisering leer je onrust vroegtijdig signaleren en adequaat handelen
Tijdens de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid leer je omgaan met risico’s zoals te grote bezoekersstromen, onvoorspelbare weersomstandigheden, excessief drugsgebruik en maatschappelijke onrust
Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
Tijdens de opleiding Bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Personen met onbegrepen gedrag krijg je praktische handvatten en theoretische kaders om dit gedrag te begrijpen en beïnvloeden
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *