Brandveiligheid in de zorg

Door Rob Hartgerink, directeur van de Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid en docent op de opleiding Fire Safety Manager.

Veilige zorg

Niemand gaat voor de lol naar een zorg¬instelling. Wie onder het mes moet, moet zich geen zorgen hoeven te maken over welk risico hij loopt als er brand uitbreekt. Directies en besturen van zorginstellingen dienen dat wel te doen. Zijn zij zich voldoende bewust van de brandveiligheidsrisico’s die patiënten, bezoekers en zijzelf lopen? Houdt hun verantwoordelijkheid op als aan de (minimum) wettelijke brandveiligheidsvoorschriften is voldaan?

Integrale benadering van brandveiligheid

De Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid, een samenwerkingsverband dat zich inzet voor een brandveiliger Nederland, vindt van niet. De NOVB pleit voor een integrale benadering. Het creëren van een brandveilige omgeving vloeit voort uit een mix van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen. Als de brandveiligheid van de zorginstelling vanuit deze drie-eenheid wordt bekeken, is een scala van alternatieve en betaalbare oplossingen voorhanden. Dit integrale model biedt ruimte voor ‘onderhandeling’ om te komen tot maatregelen die de brandveiligheid vergroten en de kosten binnen de perken houden.

Sprinkler- en watermistsystemen

Sprinkler- en watermistsystemen zijn betaalbare oplossingen die de veiligheid voor patiënten, medewerkers en bezoekers bij gelijke exploitatiekosten fors doen toenemen. Beide systemen pakken de brand bij de bron aan, zodat die zich niet uitbreidt tot een volledige brand. De brand is onder controle voordat de brandweer arriveert. Last but not least: Patiënten kunnen dan niet alleen rekenen op de beste medische behandeling en zorg, zij kunnen ervan verzekerd zijn dat aan inperking van brandveiligheidsrisico’s alles is gedaan.

Meer weten?
Op de opleiding Fire Safety Manager leert u van o.a. Rob Hartgerink hoe u brandgevaarlijke situaties voorkomt in uw organisatie.

Bron: Brandpreventie

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in …

èèn Reactie

  1. Brandveiligheid moet altijd goed geregeld zijn in de zorg. Ook omdat het nog wel eens gaat om mensen die wat minder mobiel zijn. Die heb je niet zo snel buiten als er brand is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *