De gepresenteerde plannen voor veiligheid in de organisatie tijdens Prinsjesdag 2023

Het kabinet presenteerde op 19 september de nieuwe plannen omtrent veiligheid in de organisatie. Hierbij staan het geopolitieke krachtenveld en de digitalisering van de samenleving centraal. De belangrijkste kernpunten staan in dit artikel.

Internationale samenwerking op het gebied van veiligheid

Veiligheid in niet vanzelfsprekend, zo blijkt uit de oorlog in Oekraïne. Internationale gebeurtenissen als dit beïnvloeden de Nederlandse veiligheid en welvaart. Het is daarom cruciaal om internationaal samen te werken, bijvoorbeeld bij het tegengaan van terrorisme en cyberaanvallen. Drie ontwikkelingen op het wereldtoneel maken deze samenwerking nodig:

  • Veiligheid en stabiliteit in regio’s rondom Europa, zoals het Oostblok en het Midden-Oosten, is ook in het veiligheidsbelang van Europa en Nederland. Het kabinet wil daarom bijdragen aan civiele en militaire missies en operaties in instabiele regio’s rondom Europa. Samenwerking en samenhang met internationale diplomatieke initiatieven is hierbij het uitgangspunt.
  • De assertieve houding van China op het wereldtoneel brengt geopolitieke uitdagingen met zich mee. De competitie tussen landen groeit op verschillende gebieden, zoals veiligheid, energie, voedsel, technologie en gezondheid.
  • Het demografische en economische zwaartepunt verschuift naar het oosten. Het zuiden moet dan ook intensiever investeren in de relaties met landen in andere delen van de wereld, zoals Afrika, Latijns-Amerika en de Indo-Pacific. Dit is de belangrijkste economische groeiregio van de wereld.

Sterke digitale samenleving

Generatieve AI ontwikkelt zicht razendsnel. Het kabinet overweegt daarom om een team op te zetten die deze ontwikkeling ondervangt. Het gaat daarbij over kansen om te innoveren en experimenteren, maar ook over het waarborgen van mensenrechten. Naast de Nederlandse inzet om kinderen online beter te beschermen door middel van Europese wetgeving, zet het kabinet ook in op instrumenten voor ontwikkelaars, opvoeders en kinderen, op goed toezicht en op een publiekscampagne. Het kabinet blijft zich onverminderd inzetten zodat iedereen digitaal bijblijft. Hiervoor worden informatiepunten ingericht en overheidsdienstverleners aangenomen. Deze helpen mensen om zaken met de overheid te regelen.

Garandeer veiligheid in de organisatie

Wereldwijde ontwikkelingen hebben dus een grote impact op de veiligheid in de organisatie. Wil jij hier meer over weten? SBO heeft een uitgebreid opleidingsaanbod in het vakgebied veiligheid, zodat jij jouw kennis op pijl kan krijgen of houden. Deze opleidingen zijn ook mogelijk als Incompany-traject op maat.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Dreigingen tegen Nederland urgenter in een wereld van grote onveiligheid

Voor de veiligheid van Nederland heeft de AIVD in 2023 niet alleen veel maar vaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *