Digitale weerbaarheid Nederland blijft achter op groeiende dreiging

De digitale weerbaarheid in Nederland blijft achter bij de groei van dreigingen. Overheid, bedrijfsleven en burgers nemen veel stappen om de digitale weerbaarheid te vergroten, maar dit gaat niet snel genoeg. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 (CSBN 2017).

Staatssecretaris Dijkhoff: “Het besef van investeren in cybersecurity groeit in Nederland in de gehele maatschappij. Toch moeten we blijven investeren in kennis en kunde om als Nederland op topniveau te blijven. Daarom spreken we met het bedrijfsleven, het onderwijsveld en vertegenwoordigers uit vitale sectoren. We moeten samenwerken om Nederland digitaal veilig te houden. Dit cybersecuritybeeld bevestigt dat iedereen nodig is om de snel digitaliserende wereld veilig te houden. Bedrijven door bijvoorbeeld geld te reserveren om hun netwerk veilig te houden, gewone Nederlanders door digitaal veilige spullen te kopen.”

Net als vorig jaar blijft cybercriminaliteit een belangrijk punt van aandacht. Cyberaanvallen zijn aantrekkelijk vanwege de grote impact door inzet van vrij beperkte middelen en raken de gehele samenleving. De dreiging van statelijke actoren houdt aan, meer dan honderd landen spioneren wereldwijd met digitale middelen. Ook worden door digitale aanvallen democratische processen beïnvloed.

De ontwikkeling van internet of things brengt naast kansen ook veel risico’s met zich mee. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden waarvoor geen beveiligingsupdates uitkomen. Op die manier kunnen deze apparaten worden misbruikt voor bijvoorbeeld DDoS-aanvallen. Ook de sterke afhankelijkheid van een beperkt aantal buitenlandse aanbieders van infrastructuurdiensten brengt risico’s met zich mee. Hoewel grote leveranciers zich beter tegen aanvallen kunnen wapenen, zorgt de afhankelijkheid ervan voor grote impact als zij wel geraakt worden.

Volgens Dijkhoff laten de bevindingen uit het CSBN zien dat er de komende jaren geïnvesteerd moet blijven worden om de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten. “De afgelopen jaren is er structureel meer geld vrijgemaakt in de begroting van Veiligheid en Justitie om de Nederlandse cybersecurity te versterken. Daarbij zijn bijvoorbeeld de publiek-private samenwerking versterkt en de aanpak van cybercrime en detectie van digitale dreigingen geïntensiveerd. Gezien het zorgelijke beeld van 2017 blijven deze acties en investeringen broodnodig.”

Meer weten?

Op het Cyber Security Event hoort u hoe u uw organisatie beschermt tegen cybercrime en datalekken.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

2 Reacties

  1. Het lastige in deze is het beleggen en met name het kunnen aanpakken op verantwoordelijkheden. Vergelijk het met de wegen als infrastructuur en het gebruik ervan. Daar zijn regels voor en daar kan op gehandhaafd worden. Dat betekent dat als je er gebruik van maakt dan moet jouw voertuig wel aan een aantal voorwaarden voldoen (en de leverancier) moet je kunnen aantonen dat je over bepaalde vaardigheden beschikt en moet je je aanpassen als je de landsgrens over gaat naar de wetten en normen van dat land. Ook is belegd wie verantwoordelijk is voor deze infrastructuur qua onderhoud en veiligheidsmaatregelen. Als je dit alles vergelijkt met de digitale snelweg dan weet je dat er nog veel te doen valt op het gebied van verantwoordelijkheden, vereisten en handhaving hiervan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *